Select Page

Прва Српска православна црквена општина Светог Саве основана је далеке 1949. године на Северним плажама Сиднеја. Први Срби се насељавају у те крајеве већ двадесетих година прошлог века. Тек после Другог светског рата и доласка новог таласа имиграције стиче се критична маса да се оформи парохија и рамишља о зидању храма.

Одмах после оснивачке скупштине купује се прво имање у Мона Вејлу које ће доласком још једног таласа имиграције седамдесетих година прошлог века постати мало. Данашње велико имање на Инглсајду је решило те проблеме и ту ће се временом изградити храм, црквена сала као и парохијски дом. Поред тога што је прва парохија основана у Сиднеју, истовремено је и прва парохија основана у Аустралији. Три четвртине века литургијског живота, чувања српске вере, традиције и језика на достојан начин је обележено 4. фебруара 2024.године.

Светом архијерејском литиргијом је началствовао Његово преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслуживање надлежног пароха проте Саше Радоичића, протођакона Петра Мракића и ђакона Желимира Миловића. После литије и славског обреда, шест младих нових чланова је примљено у Црквену општину. Домаћини славе били су Никола и Олга Лукић. Уследила је беседа Епископа Силуана који је честитао славу и велики јубилеј сабраним верницима. У црквеној сали је одржан програм на коме су наступили ученици Школе српског језика и свих пет фолклорних група. Окупљенима су се обратили и локални народни посланици из Федералног парламента Аустралије који нису крили одушевљење српском традицијом, а посебно наступом фолклорних група.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This