Select Page

На дан молитвеног спомена Св. Ксеније Петроградске 6. фебруара 2024. године, у руском храму Свете Тројице на Ташмајдану, Подворју Московске патријаршије у Србији, Светом литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Михајло (Биковић), игуман манастира Јовања у Епархији ваљевској. Саслуживали су митроносни протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја, протојереј-ставрофор Петар Лукић и други свештенослужитељи из неколико Епархија СПЦ, а велики број верника се окупио на молитви. Слово поуке и утехе сабранима упутио је архимандрит Михајло, који је рекао да нам Господ стално говори рецепт за свакога од нас како да до телесних и духовних болести не дође.

„Ретки су светитељи као што је Св. Ксенија, која је имала пуноћу дарова, а то значи све врлине“, рекао је игуман Михајло и нагласио да нису Свети оци тек тако одабрали да се Јеванђеље о блаженствима чита управо на њен дан, „јер је то за нас упутсво како ми, ако желимо да будемо слични Св. Ксенији, можемо, само ако хоћемо“. Господ нигде у Јеванђељу није рекао да нешто да морамо, него је увек поштовао нашу слободну вољу, наставио је о. Михајло и указао да „не постоји препрека да се постане свет“.

„Свако треба да нађе сходно свом карактеру подвиг који њему одговара и да га узме као крст“, поучио је у наставку игуман јовањски и подсетио да је Св. Ксенија узела један од најтежих подвига међу преподобнима – јуродивост, живећи управо међу људима који нису знали „кога имају испред себе“.

„Господ жели да се сви спасемо, да сви будемо живи, наставио је игуман Михајло и приметио да верујући српски народ очигледно зна колику помоћ и заступништво добија од Св. Ксеније. Али то је двосмеран однос“, нагласио је о. Михајло и закључио: „Како ми, којом емоцијом и са колико емоција будемо се обраћали Св. Ксенији, знајте да ће том силином и устостручено бити враћено.“

Велики број верних данас је, као и претходних година, принео славске колаче поводом празника свете Ксеније Петроградске.

Извор: Радио „Слово љубве“

Фото: Зорица Зец

Pin It on Pinterest

Share This