Select Page

У недељу, 28. јануара 2024. године, верници мисионарске парохије Светог Саве у Риму свечано су прославили своју храмовну славу. Том приликом је светом архијерејском Литургијом началствовао Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.

Епископ је у свом обраћању верницима говорио о неизмерном значају Светог оца Саве, првог просветитеља и Архиепископа српског, за наш васцели српски род. Епископ је говорио да није случајно што се на самом почетку оснивања црквене заједнице у Риму одредило да храм буде посвећен искључиво Светом Сави – њему као руководитељу у духовном животу, баш у овој околини и овом граду. – То да значај Светог Саве превазилази било какве оквире, препознао је и Свети Владика Николај који је знао да је важно да и други народи сазнају више о животу и делу Светога Саве, стога није случајно то што је најпре сматрао неопходним да на енглески језик преведе књигу Живот Светога Саве (The Life of Saint Sava) – истакао је Владика.  Епископ је потом говорио о самом овоземаљском путу светитеља, његовим почецима на Светој Гори све до оснивања манастира Хиландара, па до његовог повратка у Србију из очинске бриге за духовно стање свог народа, где је отпочео свој крајње плодоносни подвиг мисионарења и просветитељства.

Епископ Андреј је изразио своју благодарност надлежном свештенику проти Роману, потом председнику г. Ивану Плавшићу и целокупном Црквеном одбору као и свима онима који су са пуно љубави организовали овогодишњу прославу храмовне славе у италијанској престоници, а нарочито свим верницима који су својим доласком доказали велику љубав према светитељу, показавши своју опредељеност за идење светосавским путем ма где год били. Узвратно се епископу Андреју у име целокупног одбора захвалио председник Црквеног одбора, истичући њихову благодарност због свега што владика Андреј чини за српску црквену заједницу у Риму. После Божанствене Литургије, најмлађи парохијани су рецитовали песме у част Светог Саве, а у наставку им је владика Андреј поделио пакетиће на успомену и у част овог великог дана, које је припремила и донирала Црквена општина. За певницом су за време богослужења одговарали докторанд теологије г. Вид Ерцег, гђа Марија Радевић и др Милосав Ђоковић.

Саслуживали су надлежни парох протопрезвитер Роман Фишер и архимандрит Теодорит Бијендиков из Епархије одеске.

Уследио је пријем у Pontificio Collegio Russicum где је одржана Светосавска академија. Најпре је Преосвећени Владика заједно са протом Романом освештао славска знамења и пререзао славски колач. Одмах потом сви присутни су саборно и свесрдно отпевали химну Светоме Сави. Светосавску академију је обележио пажљиво изабран музички програм, који је био обогаћен изведбама надарених оперских певача: гђе Стефаније Хрле и гђе Соње Здјелар, уз пијанисткињу Мартину Дуковску. У наставку је владика Андреј говорио о великану нашег народа – Михаилу Пупину, одржавши предавање о његовом примеру живота као једног од оних који су достојанствено носили своје светосавско наслеђе, које му је пружало потпору и извор нове снаге за велика постигнућа и истрајавање у вери далеко од своје домовине. Владика Андреј се посебно осврнуо на пријатељство Михаила Пупина и Светог владике Николаја Велимировића, наглашавајући заједничку и нераскидиву нит која их је спајала, а то је вођење примером Светог Саве у све дане њихових овоземаљских живота. У наставку је одржан и други део музичког програма, а потом је организовано заједничко послужење за све присутне званице. Светој архијерејској Литургији и Светосавској академији присуствовао је низ званичника, међу њима службеници амбасада и других представника дипломатског кора италијанске престонице, између осталог:  г. Саша Тодоровић Колунџија, први саветник и конзул Амбасаде Републике Србије у Италији; г. Срђан Миљковић, први саветник при Амбасади Републике Србије при Светој Столици; гђа Звездана Нинковић, први саветник у Амбасади Босне и Херцеговине у Италији. Присуствовали су и остали пријатељи наше Цркве, између осталог: велечасни жупник Јаромир Задрапа и монсињор Милан Жуст из Центра Алети (Centro Aletti), који су уступили ово богослужбено место и помоћне просторије за потребе верног српског народа у Риму. Међу осталим званицама били су и: ректор колеџа Русикум г. Владислав Грисло, жупник Мигуел Пераза, Монсињор Ђузепе Кроче и многи други. Служби је молитвено присуствовао и архимандрит Анатолије из Бигорског манастира.

Такође, Епископ Андреј је током свог боравка у мисионарској парохији Светог Саве у Риму освештао иконе Пресвете Богородице и Господа Исуса Христа које је ова црквена заједница добила на дар од Његовог Преосвештенства Епископа далматинског г. Никодима, а коме је епископ Андреј због тога исказао своју благодарност. Иконе је насликала уметница и секретар Црквене општине О гђа Марија Радевић.

Извор: crkva.at, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This