Select Page

Његово блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован началствовао је 1. јануара 2024. године Божанственом литургијом поводом почетка Нове године и празника Светог Василија Великог у Патријаршијској катедрали Пресвете Богородице у Дамаску.

Богослужењу су присуствовали високопреосвећени митрополити алепски Јефрем и хомски Григорије; епископи Роман, Муса, Јован и Мојсије; многобројно свештенство Архиепископије Дамаска.

– Благослови, Господе, ток ове Нове године! Тежиште нашег живота и нашег времена треба да буде Господ, Творац, коме се молимо за доброту и праведност по мерилима Његовим, јер Он познаје дубине свега и види даље изван душа и места – беседио је Блажењејши који је узнео молитве за Сирију и њен народ који пати од последица разорног рата: – Као хришћани, ми смо саставни део ове земље. Не усвајамо логику већине и мањине, сви смо ми деца ове земље која нас је пригрлила. Ми нисмо овде били посетиоци у прошлости, а нисмо ни у садашњости.

Патријарх се помолио и за Либан, позивајући све да преузму одговорност и изаберу председника Републике: – Народ Либана је уморан од пребацивања кривице. Позивам све на дијалог и ослањање на устав како би се превазишла актуелна криза.

Блажењејши Патријарх се посебно помолио за распету Палестину, посебно за народ Газе који чезне за миром, као и за све отете, укључујући митрополите Павла и Јована, и све који чекају зору васкрсења. – У зору Нове године молимо Богомладенца да угаси пожаре ратова широм света. Нека нам свима Нова година буде светионик наде – поручио је Патријарх Јован.

Извор: Антиохијска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This