Select Page

Немањин Светопетровско-дежевски сабор одржан је у недељу, 10. септембра 2023. године, у древној Петровој цркви у Расу.

Овај, сада већ традиционални сабор, који је 2010. године обновио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, наставља да одржава дух древних саборовања код овог храма који представља симбол вишевековне светосавске и немањићке црквене и државне традиције у нашем народу.

Сабор је започео Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење игумана манастира Студеница, високопреподобног архимандрита Тихона, као и великог броја свештеника и свештеномонаха Епархије.

После Свете литургије, одржан је културно-уметнички програм у порти Петрове цркве, који је започет поздравном беседом и благословом Епископа Теодосија.

„Мало је народа који могу да се похвале да имају толико светитеља и да имају своје представнике на небу, у Царству Божијем пред престолом Божијим. Како овде у Старој Рашкој, тако у Пећкој патријаршији, Грачаници, Призрену, Дечанима, свуда где су наши свети живели, учили и проповедали  Христа, јединог нашег Бога и спаситеља. И данас ми овде сабрани, благодаримо Богу на Његовом дару, благодаримо за све што добијамо из Његове руке, и што гледа на нас, потомке славних Немањића и светитеља, уздајући се највише  у Божију помоћ, али истовремено служећи Богу, у смирењу са страхом Божијим и са надом да ће нам Господ помоћи да изнесемо крст и бреме нашега времена. Оно чему нас Господ учи и наши свети, јесте да имамо љубав, не само према својим ближњима него и љубав према свим људима са којима живимо. Ми то можемо јер смо народ Христов, јер смо крштени  и задојени Христовом љубављу“, поручио је Епископ рашко-призренски Теодосије.

У културно-уметничком програму учествовали су ученици Богословије Светог Кирила и Методија из Призрена, етно група  „Рашанке“ и „Рашанкице“ и Културно уметничко друштво „Голија“ из Новог Пазара.

Гости и учесници програма су такође посетили древну Немањићку цркву из 13. века у селу Дежева где је био двор Немањића, а након тога су за госте Епархија рашко-призренаска и Црквена општина за Рашку област приредили свечани ручак.

Извор: Епархија рашко-призренаска

Фотографије

Pin It on Pinterest

Share This