Izaberite stranicu

Празник Преображења Господњег молитвено и свечано је прослављен на Жабљаку светом Литургијом, празничном литијом вјерног народа и благосиљањем славског колача и грожђа.

У храму посвећеном великом празнику Преображења Господњег, најприје је, у петак 18. августа 2023. године, служено свечано вечерње богослужење, а на сам празник је служена Света Архијерејска Литургија.

Лутургију су служили Преосвећена Господа Епископи рашко-призренски Теодосије и будимљанско-никшићки Методије са бројним свештенством и свештеномонаштвом обје Епархије, и уз молитвено учешће вјерног народа жабљачког краја и гостију овог дивног градића под Дурмитором.

Ријечима срдачне добродошлице Владику косовско-метохијског и рашко-призренског Теодосија и свештенство, представнике Општине Жабљак, госте сабрања и вјерни народ, поздравио је Преосвећени Епископ Методије, честитајући данашњи велики и дивни празник, који је слава града и његовог Саборног храма.

„Нека нам је срећно и ово дивно сабрање благословено и преображено које је било потпуно незамисливо прије неколико деценија и година, да се оволико народа сабере, а не само да се оволико народа сабере, него да будемо овдје сви на окупу, и они који управљају овим градом, и они који живе у овом граду и они који су поријеклом из овог града, и они који воле овај град, ово мјесто, овај крај, ову планину, који су на било који начин везани осјећањима, поријеком, љубављу за ово мјесто и за овај велики, славни и величанствени празник Цркве Христове Преображења Господњег“, казао је Владика Методије, осврнувши се на прочитано свето Јеванђеље у којем се каже како се Христос на Гори високој преобразио пред својим изабраним ученицима и апостолима.

„Изабрани од изабраних пред којима се Христос преобразио били су Петар, Јаков и његов брат Јован. Само седам дана прије овог догађаја, који је уско везан за само Преображење, величанствено и божанско, Христово све је своје апостоле у далеки крај Кесарије Филипове повео Исус да их тамо, далеко од страха јудејског пита, ослобођене од притиска, пријетњи и страха који је владао у Јерусалиму и који је прогонио ученике Христове и Христа: Шта кажу људи за мене, ко сам ја? Једни кажу да је Јован Крститељ, други да је устао из мртвих, неки опет да је Илија, Јеремија или неки од пророка, а Њему Исусу оно што је најбитније, пита их: А шта ви кажете, шта ви мислите, шта ви осјећате ко сам ја? А онда, као и увијек, ко други до Петар, испред свих апостола иступа и каже: Ти си Христос, Помазаник Божји, Син Бога живога. Исус га похвали због тог исповједања, и каже му: Није то твоја памет теби рекла, и твоје размишљање, него ти је то открио Отац мој Небески“.

„И онда, између осталог, говорећи им како треба да страда и да ће трећи дан васкрснути, рекао је: Али, има неки овдје међу вама који неће окусити смрти док не види Сина Божјег у слави како долази. Управо Јеванђеље које смо чули потврда је тих нелажних, истинитих Христових ријечи гдје осми дан по том обећању да ће неки од њих видјети Њега у слави Царства небеског, издваја их, изводи на гору високу саме и пред њима се преображава. Сунце које сија из Његовог лица, не овоземаљско него божанско и Његове хаљине које су бјеље од снијега, које бјелиља не може убијелити, које су као свјетлост, а онда се ту појављују два најзначајнија лика Старог завјета, један који представља закон преко кога је Бог дао изабраном народу јеврејском, то је Мојсије, а други највећи и најславнији од свих пророка, Илија како разговарају са Исусом и тиме потврђују своју службу и Њега Исуса Који је врхунац њихове проповједи, закона, пророчких предсказања и пророчке службе“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Додао је да они тиме свједоче да је Он истински Син Божји Кога су они проповједали и Коме су служили.

„Онда говори Петар Исусу: Лијепо нам је овдје бити. Шта друго човјек у толикој благодати да каже, као и ми овдје сабрани у овом храму у којем се напајамо благодатним енергијама. Игдје на свијету има ли ишта љепше него кад живимо с Богом у заједници, једни с другима у љубави што је слика овог сабрања, ове свете Литургије и овог светог празника. И онда, каже Петар да направи три шатора: За тебе, Илију и Мојсија, обраћајући се Исусу. Појављује се сјајни облак, то су анђели Божји, јер облак увијек симболизује анђеле; ти свијетли анђели у свијетлом облаку покривају тај простор и чује се глас Оца небеског, који потврђује све оно што потврђује та слика пророка Мојсија законодавца о Исус Сину Божјем и каже: Ово је син мој љубљени, Њега слушајте у свему“.

„Ту престаје сав закон, сви пророци, настаје Нови завјет, нови савез, нова заједница људског рода са Богом, чији је посредник једини и у свему Исус наш Господ Христос. Они у страху падају ничице на земљу, подиже их Исус и говори оно што говори кроз цијело Јеванђеље, кроз све вјекове до данашњег дана и до краја свијета и вијека, свима онима који сљедују за Њим, који иду Његовим путем: Не бојте се! Не бојте се од стихије овог свијета које пријете да нас униште, затрпају, развију у прашину, јер господар овог свијета је Бог, Он га је створио и Он је домаћин у овом свијету. Не бојте се и вјерујте у Јеванђеље, и помолимо се Богу да у томе, у тој слици Царства небеског, једној од најљепших које су дате у Светом писму, у тој слави преображеног Исуса гдје се види Његова божанска природа, Његових ученика и анђела у сјајном облаку, кроз то наслућујемо и предокушавамо будући живот који има да се збуде, ако Бог да, кога Господ и све нас нека удостоји“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

По одслуженој Литургији, кроз град Жаљак је прошла традиционална Преображењска литија вјерног народа, коју су предводили Њихова Преосвештенства Владике Методије и Теодосије.

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Преосвећени Епископ Теодосије, рекавши да је ово дан који створи Господ да се радујемо и веселимо у њему.

„У данашњи празник Преображења Господњег, који је један у низу од десет Господњих празника, које славимо у току године, сабрали смо се сви на овој високој гори на којој је подигнут храм, посвећен Преображењу Господњем да служимо Господу Богу живоме, да сви сабрани заједно покажемо да смо тијело Христово, да смо Црква Христова и да као некада љубљени ученици Христови Петар, Јаков и Јован, будемо свједоци Христовог преображења, да и ми, причестивши се Тијелом и Крвљу Господа нашег испунимо се Господом и да се и ми преобразимо душом и тијелом. То је циљ нашег живота овдје на земљи, по ријечима Светог Серафима Саровског, да задобијемо Духа Светог, да се преобразимо, да и ми сијамо божанском свјетлошћу која није од нас, него од Господа. Има ли ишта добро да је у нама што живимо и што чинимо да није од Господа“, указао је Владика Теодосије.

Славећи данас Преображење Господње благодаримо на првом мјесту Богу, за Његов дар, за мир, радост, сву љубав коју нам Господ даје, рекао је Владика, додавши:

„Долазећи са нашег Косова и Метохије на ову високу гору, цијелим бићем осјећам да сам свој на своме, а, исто тако, кад ви дођете на Косово ви сте своји на своме. Господ нас је спојио љубављу својом, жртвом својом и ми, служећи Богу, управо, приносимо жртву Њему, али и служимо једни другима. Сабирајући се овдје, на Косову и свуда гдје се слави име Господње, показујемо ту љубав Божју, јер је Господ дао и заповјест: Љубите једни друге и по томе ћу познати да сте моји ученици, ако будете имали љубави међу собом. Није то обична, некаква пролазна, земаљска љубав. То је божанска љубав којом је Он створио овај свијет“, навео је Епископ рашко-призренски.
Свети апостоли на Гори Тавору обасјани божанском свјетлошћу, и ми данас, на овај дан, на светој Литургији смо, по Владикиним ријечима, благодаћу Божјом, љубављу Божјом, обасјани смо свјетлошћу Божјом.

„Као што рече Преосвећени Владика, има ли шта љепше, вредније и значајније него бити на светој Литургији, служити Богу и захваљивати Богу на свему што примамо. Богу посебно треба да захвалимо на Његовом дару, дао нам је живот и одржава нас у животу. И нама, и свему живом на овом свијету Господ даје храну, пиће, ваздух који дишемо, да се, браћо и сестре сјетимо Господа у сваком тренутку нашег живота. Не само кад смо у опасности да Му завапимо за помоћ, него много више, кад смо срећни, задовољни, здрави и уживамо све благодети овог живота. Треба да се сјетимо нашег Створитеља и Дародавца и Спаситеља, Господа нашег без Кога је немогуће живјети овдје на земљи. И зато, данашњи празник Преображење Господње јесте радосни, свијетли празник у којем се сјећамо Господа, Њему пјевамо и благодаримо и од Њега тражимо љубав, милост и спасење; да нас Господ озари свјетлошћу преображења, Таворском свјетлошћу и да нам подари мир у душама нашим“.

„Ако будемо имали благодат Божју и мир у себи онда ћемо бити задовољни гдје год да се налазимо, да ли у затвору, да ли у болници, да ли сиромашни, да ли у опасности, јер ће Господ бити са нама. Скоро сам посјетио утамничене, затворене  наше Србе на Косову и сусрео се са њима и управо сам им то рекао: Ви који вјерујете у Бога и призивате име Божје, знајте да је Господ са вама овдје у затвору. Он дијели и вашу муку и све што проживљавате, а исто тако и они који се радују и веселе, све треба да буде у Господу. Нека је благословен данашњи дан, да нас Господ обрадује радошћу небеском и награди непролазним благима. Да знамо да је овај пролазни земаљски живот као сан којим смо прошли и да, живећи на земљи, живимо за онај Господњи дан у који кад уђемо неће никад заћи и престати. То је вјечност. Да живимо за Царство Божје“, закључио је Епископ рашко-призренски Теодосије.

Благосиљани су славски колач и грожђе.

Домаћин славе био је Млађен Шљиванчанин, а следеће године домаћин ће бити Епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством, предсједником Општине и управом града Жабљака.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави, уприличеном у порти Парохијског дома.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This