Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије предводио је, на празник Светог великомученика Прокопија, у петак 21. јула 2023. године, у послеподневним сатима, традиционалну свенародну литију кроз град Мојковац.

Свечана свенародна литија установљена је са подизањем Храма Светог великомученика Прокопија у Лепенцу 2011. године.

Предвођена Преосвећеним Епископом Методијем, свештенством и монаштвом свечана литија бројног вјерног народа, у славу Светог Прокопија, заштитника Мојковца и његових житеља, кренула је од Саборног храма Христовог Рођења до центра града, заустављајући се на неколико мјеста уз читање Светог јеванђеља и узношење молитви Господу, Пресветој Богородици и Светом Прокопију.

По повратку у Саборни храм, вјерном народу се архипастирском бесједом обратио Владика Методије, захваливши им на љубави коју имају према Богу и према Цркви својој, према ријечима Господњим и Јеванђељу.

„Ријечи Господње и Јеванђеље су истина, а Христос је рекао да ће нас истина ослободити, та ријеч Христова. Слушали смо пјесму сад, док смо ишли заједно кроз овај дивни, благословени град, да је ријеч Христова као мач који пресјеца ланце и окове, који окивају нашу душу, а то јесте гријех, смрт и ђаво. Од тога нас је Господ ослободио. Као што свако јутро кад устанемо, имамо културу и навику да се умијемо, да умијемо очи своје од крмељина да боље видимо и прогледамо, да бисмо боље ходили у свјетлости дана који нам је Бог дао, тако исто, повремено, ходимо улицама овог града да га омијемо молитвама, пјесамама Богу и тамјаном окадимо и крсним знамењем знаменујемо, али, не само као јединке и појединци који ходе и тумарају сами, него као заједница.

Црква и јесте заједница, зато вам се захваљујем на љубави коју имате према Богу и према Цркви својој и заједници небоземној. Бог вас благословио на овом дивном молитвеном ходу којим смо прошли овим дивним градом и његовим странама, што смо га благословили и омили молитвама и окадили тамјаном, а тиме припремили простор у коме живимо да бисмо боље видјели и ходили наредних дана истим овим простором у свом животу. Бог вас благословио, сваким миром, благодаћу и истином својом вас обдарио и штедро излио на вас милост и на све ваше домашње“, казао је Преосвећени Епископ Методије.

Светом архијерејском литургијом на сам празник прослављена је храмовна слава цркве у Лепенцу, а то славље и сабор Светог Прокопија продужио се у Мојковцу и завршио традиционалном свечаном свенародном литијом.

Духовна славља су организовале: Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Мојковац.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Фото: Сара Крговић

Pin It on Pinterest

Share This