Select Page

Благословом Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Методија у Бијелом Пољу вечерас је одржана традионална Петровданска литија, на којој је учествовало више хиљада вјерника.

Поред Владике Методија литију су предводили Преосвећена господа епископи: милешевски Атанасије, диселдорфски Григорије и буеносајрески Кирило.

Литија је прошла улицама Бијелог Поља, од Цркве Светих апостола Петра и Павла до Цркве Светог Николаја Мирликијског у Никољцу, што је била круна манифестације Дани Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

Владика Методије је обраћајући се сабраном народу послије литије, истакао да се литије у Бијелом Пољу одржавају више од двије деценије.

“Овдје у овом граду Светих апостола Петра и Павла, првоврховних Апостола, сабрасмо се у присуству владика Григорија, Кирила и Атанасија, који је дошао на литију да донесе благослове са гроба Светог Саве у Мирослављев град и задужбине његове”, бесједио је Владика Методије.

Владика Григорије је бесједио да је нарочито срећан што је вечерас у Бијелом Пољу, подсјећајући да је 19 година био у Херцеговини, а изабран за епископа хумског 1999. године, исто као и Владика Атанасије.

„Мирослав, велики кнез, велики је пријатељ родоначелника нашега народа Стефана Немање. Могли би смо дуго причати, али довољно је да кажемо, да се подсјетимо да Мирослав није градио само цркве, од Мостара и Благаја, па све одавде и на сјевер и на исток  и на запад. Мирослав је био човјек оног времена,ратник, војник и кнез и жупан. У то вријеме кнезови су предводили војске и нису слали војнике да гину док они сједе у својим кабинетима. И њихова је кожа била у игри, како каже један савремени писац. Али оно што је можда, најважније када говоримо о нашим кнезовима, царевима и краљевима да је он дао да се напише на најљепши могући начин Свето јеванђеље. Тако су они показали да настављају ону најважнију апостолску дјелатности Светих Кирила и Методија. Последњи из те славне лозе, кнез Лазар и његов син Стефан Лазаревић, такође су дали да се напише једна чудесна књига – Псалтир, која је ових дана поново штампана, а налази се у Минхенској великој библиотеци”, бесједио је Владика Григорије, додајући да се буди носталгија када се сјетимо шта смо били и шта смо могли бити да није било страшних ратова, покоља, најезде туђинаца и међусовних ратова и свега онога што је зло у свијету.

Владика Григорије је казао да ипак постојимо уз све те недаће и невоље.

Владика Атанасије милешевски је пренио благослове из Милешева са гроба Светога Саве и поздраве са Сјеничке висоравни, гдје је како каже данас служио архијерејску Литургију поводом празника Светих апостола Петра и Павла.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This