Select Page

Слађан Јозић, један од чланова повратничке породице чија је кућа претходне ноћи запаљена у селу Верић, код Истока, рекао је за Косово онлајн да је преузео кључеве од новог дома у петак, али да је кућа сада потпуно уништена и да се његова породица тренутно не осећа безбедно да би се вратила, иако жеља и даље постоји.

Истакао је да је у новој кући требало да живе његови родитељи, који, нажалост, нису успели ни да виде како изгледа њихов нови дом.

Кућу у селу Верић изградила је локална самоуправа уз помоћ УНХЦР-а, а Јозић наводи да објекат има 45 квадрата, као и остале куће које се праве за повратничке породице, и да је била потпуно функционална.

„Кућа је била 45 квадрата и такве куће праве за повратнике. Требало је да идемо да је видимо, али отишли смо у Јагодину да сачекамо да нам стигне намештај и да се онда моји родитељи преселе. Добили смо информацију око осам часова јутрос, комшија Албанац нам је јавио да је видео дим који излази из куће, а затим и полицију и ватрогасце који су стигли да гасе пожар“, каже Јозић.

Он наводи да је добио слике оштећене куће, додајући да је штета тотална: подови су запаљену, зидови и плочице уништени, као и купатило које је било у функцији.

„Сада тренутно се не осећамо безбедно да се вратимо, жељу смо имали, жељу и даље имамо, али безбедност је на првом месту. Ми нисмо никоме пријавили случај, на терен су, како су нам рекли, изашли ватрогасци и полиција, ту су били и представници УНХЦР-а. Чисто сумњам да ће неко одговарати“, каже Јозић.

О починиоцу или осумњиченом, како је рекао, за сада нема никаквих информација.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је кућа повратничке породице Јозић запаљена, да су овакви инциденти чести, што, како су навели, „указује на недостатак воље Приштине да спречи оваква дешавања и омогући услове за суживот на КиМ“.

Фото: Приватна архива

Pin It on Pinterest

Share This