Izaberite stranicu

Празник Св. Великомученика кнеза српског Лазара и свих светих Српских мученика – Видовдан, прослављен је Светом Литургијом у Цркви Светог Ђорђа, под Горицом.

Евхаристијским сабрањем началствовао је  протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине Цркве, протојереја ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма, предвођени породицом Павићевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић, подсећајући да данас славимо спомен Светога Великомученика кнеза Лазара и све оне војске која је на Косову Пољу положила живот свој, за одбрану српскога имена.

Отац је указао да мисао косовског завјета – значи одбрана хришћанскога имена, рода нашега од зулума сваке врсте, још од времена агарјанскога. Подсећајући да је син кнеза Лазара, деспот Стефан, на мермерном стубу на Косову, записао за свога оца, – да он беше бездан побожности.

,, Косовски завјет потиче управо од Видовдана, а Видовдан је исто што и Педесетница. То обиље Духа Светога које почиње од светородне династије Немањића, наставља се и у нашем роду, преко кнеза Лазара (који, иако је војевао народом, над њим је војевао Дух Свети) !“ – истакао је отац и подвукао да  молећи се кнезу Лазару и сами се испуњавамо тим Духом Светим, духом Видовдана – како би се сасвим сјединили са Богом својим, у Светој тајни причешћа.

,, Данашњи дан је највећи у историји рода нашега, који обухвата и прожима све оно што смо стекли у Господу Богу !“ – истакао је отац, додавши да је храм у коме служимо стар 1000 г. – што значи да смо Новозавјетни народ, народ Видовдана, који брани име Христово !“

Прота Станишић је указао да су монаси Синаити  били радо примани у области кнеза Лазара и самим тим несумњиво утицали на њега и на сву његову породицу.

Началствујући свештенослужитељ је додао да сви  догађаји од Косовског боја у српском народу махом су обиљежени распећем (страдањем), али њих прати побједоносна сила Духа Божијег.

,, Тако и они који сматрају да смо на Видовдан доживјели пораз – гријеше; јер управо Косовски завјет је та ријешеност и то сазнање да наш живот треба да тече у смислу побједе Духа Божијег.

,, Славећи светог великомученика цара Лазара и сву војску његову и касније све ратнике   кроз вијекове ми славимо и чувамо Косовски завјет и молимо се  да  над нашим  народом царује дух Видовдана. Славимо Видовдан и помињемо и наше савременике, јунаке са Кошара и Паштрика. Свуда гдје се води борба између добра и зла молимо се да сиђе  Дух Божији и да непријатеље  просвети и опомене да нам не руше храмове и народ српски  не прогоне,”  појаснио је отац.

На крају свога обраћања у подгоричком храму – отац је пожелио да тај дух Видовдана буде увијек жив у нама и да га се никада не одрекнемо.

Послије одслужене Литургије одслужен је парастос свим страдалим за веру и отачаство од Косовске битке, до дана данашњег.

Потом је благосиљан и пресечен славски колач као и кољиво које су верни принијели, у славу и част косовских јунака и свих палих војника и народа Божијег, од Видовдана до данас.

Елза Бибић

Фото/видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This