Izaberite stranicu

Председник Синодалног одељења за односе Цркве, друштва и медија Владимир Романович Легојда, коментаришући информације Спољне обавештајна служба Руске Федерације о плановима украјинских власти о премештању мошти Светих подвижника Православне цркве са територије Успенске Кијево-печерске лавре, казао је да су вредности Лавре власништво украјинског народа и светског православља у целини, преноси Патриархия.ру.

„Покушај да се оне однесу било где, био би монструозан чин“, рекао је Легојда, истичући да је изговор који су украјинске власти одабрале за преношење светиња – „спас од руских ракетних напада“ –  сам по себи апсурдан.

У закључку, шеф Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима позвао је да се верницима Украјинске православне цркве пружи прилика да се увере у безбедност светиња.

Раније је Спољна обавештајна служба Руске Федерације на свом сајту објавила саопштење у ком се наводи да је постигнут договор између кијевских власти и представника Унеска о слању хришћанских драгоцености, укључујући свете мошти, са територије Кијево-печерске лавре у музеје у Европи под изговором „спасавања од руских ракетних удара“.

Унеско је, међутим, демантовао да постоји договор са украјинским властима о изношењу моштију из Кијевско-печерске лавре у европске земље, изјавио је за Спутњик портпарол ове организације Тома Малар.

Украјински министар културе Александар Ткаченко, пак, тврди да ће све хришћанске светиње Кијевско-печерске лавре остати у Украјини те да је њихов једини задатак у вези са Лавром, да је заштите од руског света.

Приредила В. Д.

Pin It on Pinterest

Share This