Select Page

Светом литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, данас, 4. јуна, прослављен је Тројичиндан, празник Педесетнице, празник силаска Светога Духа на Апостоле.

Светом литургијом предстојао је протојереј–ставрофор Далибор Милаковић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Митровића, протојерејâ: Миладина Кнежевића, Бранка Вујачића, Николе Пејовића и ђакона Ведрана Грмуше.

Непосредно пред Свету тајну причешћа, многобројно сабраном вјерном народу обратио се празничним и пастирским словом протојереј-ставрофор Далибор Милаковић појашњавајући да се силазак Светог Духа на апостоле догодио у истој оној просторији у којој је установљена и Света Литургија, гдје се одиграла Тајна Вечера:

,,Као што смо чули у Делима Апостолским, педесети дан по Васкрсењу Христовом окупише се апостоли са својим ученицима и Пресветом Богородицом на Сионској гори гдје је била раније Тајна Вечера и сви су били у ишчекивању Духа утјешитеља по обећању Господа, који је рекао да ће сићи Дух Свети који ће обитавати на ученицима Његовима али који обитава и на свима нама који смо приликом крштења добили печат дара Духа Светога”.

,,На ученике сиђоше раздијељени огњени језици и почеше сви различитим језицима говорити, међутим бивајући прости рибари, неуки, које су сви одбацивали, које су сматрали простим људима, баш они постадоше учитељи Цркве Христове говорећи разним језицима, као учени људи, јер Дух Свети је тај који даје силу који све оживотворава. Тако је дао силу и светим Апостолима – ученицима Христовим, као што даје силу свима нама”. – бесједио је прота Далибор.

Он је подсјетио да је Педесетница управо празник којим прослављамо настанак Цркве Христове, односно њен рођендан:

,,У тај дан се крстило три хиљаде људи и тако је настала Црква Христова. Тако се испунише ријечи Христове који је рекао апостолима, а они својим ученицима па све до дана данашњих, до нас ,,Идите по цијелом свијету, исповиједајте вјеру у Свету Тројицу, крштавајте људе у име Оца и Сина и Светога Духа…” Тако је дакле настала прва Црква Христова, зато се овај празник назива и рођенданом Цркве”.

,,Треба сви заједно, саборно и торжествено да се окупљамо и молимо Светој Тројици, да нам Света Тројица свима помогне, јер само када смо у заједници ми се спашавамо, када смо сједињени у љубави са Богом и ближњима онда идемо ка Царству Небеском и уграђујемо се у живот истински, вјечни и непролазни”. – закључио је прота Далибор.

Он се потом осврнуо и на достојанство и призвање човјека које врхуни у наличју Богу, будући да је човјек круна Божијег стварања и да је човјеку дато да влада Земљом а не да поступа неодговорно и да је уништава:

,,Прије почетка Свете Литургије ђакон возглашава: ,Све што дише нека хвали Господа” и заиста све што дише, све што живи на земљи хвали Бога. Славе Бога и хвале и траве и биљке и цвијеће и животиње, а како онда да човјек не хвали Бога као словесно – свјесно биће за разлику од флоре и фауне? А некада човјек бива гори од бесловесних животиња, штавише човјек се још срди на Бога, псује име Божије, одриче се Бога. А човјек је створен као круна Божијег стварања, изнад свих бића, створени смо да владамо Земљом, а ми је уништавамо”.

,,Умјесто да са творевином заједно прослављамо Бога, ми је упропаштавамо свакога дана. Неријетко прије свега упропаштавамо сопствену душу и тијело своје, а онда и сву околину. Међутим, Бог љубави, Тројица Света нас призива да обнављамо име Божије и лик Божији у нама и да чувамо и обнављамо природу коју нам је Бог даривао, а не да је уништавамо”. – поручио је прота Далибор.

Напослијетку, прота Далибор је најавио да од 12. јуна Средња вјерска школа, Гимназија ,,Свети Сава“ из Подгорице расписује конкурс за упис у школску 2023/2024. годину:

,,Ове године браћо и сестре започиње Митрополија једну велику ствар, отпочиње са радом Православна гимназија Свети Сава, која ће са првом генерацијом полазника отпочети школску 2023/2024. годину у привременим просторијама код цркве Светог Ђорђа под Горицом, а уз Божију помоћ догодине изградиће се црква Светог Саве и поред ње зграда Гимназије на Старом Аеродрому”.

Он је указао на то да је прва генерација полазника увијек најважнија генерација која је примјер другима и која исписује историју:

,,У Понедјељак 12. јуна па све до 17. јуна код цркве Светог Ђорђа почиње конкурс за упис у први разред Гимназије, тако да сва дјеца која испуњавају услове могу да упишу ову школу. Прва генерација је најважнија генерација, она треба да буде узор и примјер свим другима, а исто тако се пише историја. Црква као и увијек штпо је то био случај се бави живом црквом, а то је својим народом, да се прпсвећује народ црквеном и Божијом науком и вјером живом, а онда и науком овог свијета јер нам је Бог све дао и све је благословено само да је на корист”. – закључио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Борис Мусић
Бесједа о. Далибора Милаковића:

Pin It on Pinterest

Share This