Select Page

Празник Силаска Духа Светога на Апостоле прослављен је литургијски у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је старешина овог древног храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење – архимандрита Марка Калања, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића, ђакона Луке Павићевића и молитвено учешће проте Милуна Фемића.

На литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, под руководством хоровође, Снежане Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима празничном беседом обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Мирчета Шљиванчанин.

Отац је на почетку своје беседе подвукао да овај празник носи више имена, – што говори о његовој величини, дубини и даровима данашњега дана.

Додао је да се овај празник назива, – Педесетница, зато што је 50 дана прошло од Васкрса; нагласивпи да су још старозаветни Јевреји на тај дан прослављали празник жетве.

,, Све ово говори да су ови догађаји које славимо одређени прије векова, док је сва пуноћа у Христу и у Духу Светоме. Овај догађај називамо и Силазак Духа Светога на Апостоле, – што и сам назив говори.“ – поручио је прота у подгоричком храму.

Слушамо данас из Апостола, како је уз силно хујање ветра у Сионској Горници, сишао Дух Свети на свакога од Апостола у виду пламених језика; прота Шљиванчанин је нагласио да ми то не можемо тачно изразити ријечима јер тај догађај превазилази наш разум – пошто је то Тајна доласка Бога, присуства Божијег.

Додао је да овај празник називамо и Тројичиндан – јер нам се у Тројици пројавило Треће Лице Свете Тројице, Дух Свети.

,, Јер ми вјерујемо у једнога Бога Који Је Тројичан – Отац, Син и Свети Дух !“ – нагласио је отац, додајући да је то основа, темељ наше вјере, као што нам је Господ и рекао, – кад се Вазнео, – да ће послати Духа Утјешитеља, Који ће их надахнути и од њих начинити неустрашиве проповједнике вјере!“

Прота је затим објасио, да им је Господ дао Силу, Благодат, да могу да уче народ истинама вјере; јер су до тада Апостоли били колебљиви…

Додао је да су добили различите дарове – проповедање страних језика, да би свакога могли да поуче… па је тако Петровом проповјеђу крштено 3000 људи, Црква се одмах раширила и зато овај празник називамо – рођенданом Цркве, с обзиром да се у пуноћи родила.

,, Црква живи Духом Светим, Њу конституише Дух Свети. !“ – јер је рекао Он сам  бићу са вама у све дане до свршетка вијека.

Цркву, Духом Светим, – чини Тијелом Христовим и у свима нама које чини Црквом, јер сами по себи не би могли ништа али Духом Светим, смо и крштени и уведени у Цркву, удови смо понаособ – породица Божија, у којој пребива Бог.

,, На Светој Литургији дише благодат Духа Светога – јер без Ње не би могли да живимо, духовно би умрли !“. – стога је старац Серафим Саровски говорио да је циљ хришћанскога живота – стицање благодати Духа Светога.

Завршивши своје обраћање, отац је обавестио верне да ће од вечерас Вечерња служба у Цркви Светог Ђорђа, почињати од 19 х.

Потом је велики број верника приступио Светој Чаши, причестивши се Светим и Животворним Телом и Крвљу Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Након Литургије, служена је вечерња служба у оквиру које су прочитане три коленопреклоне молитве, током којих  је верни народ плео венчиће од траве.

Празнично весеље овог Сабрања увеличано је заједичарењем свештенослужитеља и парохијана у Светогеоргијевском Дому.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This