Izaberite stranicu

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић обавијестио је 25 страних дипломата које су посјетиле манастир о најважнијим проблемима са којима се Српска православна црква суочава на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу манастира Високи Дечани.

Игуман Сава Јањић је нагласио да би рјешавање правних изазова са којима се суочава Српска православна црква могло значајно да допринесе промоцији мултиетничности и толеранције на КиМ, од чега би корист имале све заједнице и даљи процес дијалога, пише у објави манастира Високи Дечани на Твитеру.

Додаје се да је отац Сава одговарао на питања и разјаснио став СПЦ о њеној будућности и обезбјеђењу њеног дугорочног правног статуса, заштити српског народа и његових људских права и очувању светиња СПЦ.

Како се наводи, непосредни повод за скуп је била намјера да се потврди чврста међународна подршка за спровођење одлуке приштинског уставног суда из 2016. године која се тиче земљишта манастира Дечани и коју власти у Приштини још нису спровеле.

– Ову одлуку суда су прије пар дана одлучно подржали амбасадори земаља Квинте и шефови мисија ЕУ и ОЕБС-а у Приштини поводом њене седме годишњице. Осим тога, ово је била и прилика да се изрази јака подршка за поштовање права и поштовање вјерских слобода за све заједнице на Косову и Метохији – истиче се у саопштењу.

Манастир Високи Дечани на Косову и Метохији данас је посјетило 25 страних дипломата, само три дана након позива амбасадора земаља Квинте, ЕУ и ОЕБС-а да се манастиру врати 24 хектара земље, а на основу одлуке уставног суда из 2016. године.

Њемачки амбасадор у Приштини Јорн Роде написао је на Твитеру да је са колегама уживао у дивној посјети Унесковој свјетској баштини, манастиру Високи Дечани.

– Данас смо уживали у још једној дивној посхети Унесковој свхетској баштини манастиру Високи Дечани заједно са 25 колега. У име мојих колега и мене, желим да изразим искрену захвалност оцу Сави на гостопримству – навео је Роде.

Извор: РТРС

 

Pin It on Pinterest

Share This