Select Page

У понедјељак 6. по Пасхи, 9./22. маја 2023. године, када се наша Света Црква сјећа преноса моштију Светог Николаја, Архиепископа Мира Ликијских, Чудотворца, из Мира Ликијских у италијански град Бари, у Храму посвећеном овом Божијем Угоднику на селу Камено, у засеоку Мандићи, служена је Света Литургија. Сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, настојатељ Саборног Храма Вазнесења Господњег на Топлој, а саслуживао му је јереј Зоран Миљанић, старјешина Храма Светог Николаја и парох каменско-мокрински. Богослужење су уљепшали појци Саборног Храма Вазнесења Господњег на Топлој.

Сабрани народ причестио се Пречасним Тијелом и Крвљу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, а након заамвоне молитве храм је оподио трократни крсни ход. По трећем обиласку благословени су славски дарови које су принијели мјештани села.

Након отпуста Свете Литургије, пасхалним поздравом народу се обратио отац Радомир.

,,Овај храм овдје свједочи велику љубав ваших предака према Христу и Светом Николају, а чињеница да наш народ слави Светог Николаја све више показује да му ми припадамо, јер чусте у једној од химни, да је он ,,Свијетла Звијезда од Истока до Запада“ и на Истоку и на Западу и на читавој земаљској кугли се Свети Николај прославља. Чињеница је и да су овдје ваши преци прослављали, молили се и славили Светог Николаја показује да ми као народ припадамо оном изабраном Божијем народу, који је Христов народ. И овдје, кад се све згусне и сабере, а сабира се у Светој Литургији видимо колико је све величанствено, и дан данашњи је лијеп, и овај амбијент је лијеп, ови су гробови лијепи, видите овдје, како каже један мудар човјек ,,то нијесу гробови, него колијевке“, и заиста сваки овај гроб личи на колијевку, ми се овдје сјећамо својих покојника, а они се и нас сјећају, јер и они славе данас на небесима. Благослов Божији свима, молитвама Светог оца Нашег Николаја. Живјели! Христос Васкрсе“!

Након обраћања оца Радомира, надлежни парох, отац Зоран, позвао је народ на послужење у црквеној кући.

Ђ.П

Pin It on Pinterest

Share This