Select Page

Патријарх позвао на слогу и молитву, али и указао на многобројне нападе на Српску православну цркву

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије позвао је вернике и све грађане на Спасовданску литију, уз апел „да се вером и молитвом, а не сукобима, свађама и поделама обратимо Господу да буде уз нас”.

У беседи после Свете литургије коју је служио у Храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси Његова светост је позвао на молитву „за нашу децу, за мир, разумевање као и спозпају да смо сви једни другима потребни”. Патријарх је подигао глас против злоупотребе трагедија за прикривену кампању чија је мета Српска православна црква и њено учење.

– Најпотребнија нам је молитва. И немојте да склањате веру из јавног простора, немојте да је изгубимо из школа, као део веронауке, као обавезног изборног предмета. Веронаука је већ сведена на програм који нема своје стално место у школском систему. Зато позивам да се вера не протерује и не ускраћује онима који имају потребу за њом. Тиме рушите све своје напоре, све што изграђујете, а сваку битку коју водите осуђујете на неуспех – рекао је Патријарх Порфирије.

Његова светост је подсетио на честу замену теза под велом „мешања Цркве у државу” како би јој се пришила непостојећа одговорност. – Чујемо и да је Црква крива и за насиље над женама. Немојте то чинити, зато што ћемо вам одговорити. Неће вам бити добро ако вам будемо одговарали, зато што ће сви видети да сте мапипулисали и лагали. До сада на то нисмо одговарали, јер се молимо Богу и за вас који оптужујете. Никоме ништа нико не намеће када је реч о Христу и Јеванђељу. Христ се не може наметнути, али се не може ни отети – упозорио је Патријарх Порфирије.

Српски првојерарх је указао да је Црква жива и да нема потребе да је ико намеће. – Црква нема такву намеру, јер онда не би била Црква. Има оних који изражавају своје незадовољство у односу на Цркву. Има и острашћених који оптужују и клевећу Цркву, епископе, свештенике, па и моју маленкост. Ми ћемо се вером и молитвом обратити Господу, иако ће бити ситуација када ћемо и говорити, јер нам је Бог поверио да се о свима духовно бринемо – поручио је Патријарх Порфирије.

Иначе, у понедељак почиње Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на којем ће се разматрати сва кључна питања за функционисање Цркве, али и тренутно стање у нашем друштву.

Извор: Вечерње новости, 15. мај 2023. године, страна 5

Pin It on Pinterest

Share This