Select Page

У сусрет празнику Светог оца Василија Острошког Чудотворца група одважних Дурмиторки и Дурмитораца предвођених жабљачким парохом проторејером Миливојем Јововићем пјешке је походила манастир Острог.

Након Свете литургије, која је одслужена у жабљачком храму 10. маја у раним јутарњим часовима, кренуо је молитвени ход ка острошкој светињи. Вођени Часним крстом жабљачки ходочасници, њих око 40, прешли су пут дугачак преко 90 километара.

Праћени промјенљивим и кишним временом Дурмиторци нису посустали на овом путовању које је изазов и за многе путнике који путују аутомобилима. Љубав према Божијем угоднику Светом Василију и молитва за здравље и спасење ближњих кријепиле су их на молитвеном ходу ка светитељу коме се моле људи широм цијеле васељене. У четвртак 11. маја, у навечерје празника Светог Василија Дурмиторци су стигли у острошку светињу.

Поклонили су се моштима Светог оца Василија и кренули назад својим домовина, носећи радост и благослов из највеће светиње словенскога југа. Својим ходочашћем Жабљачани су још једном повезали планину Дурмитор и благословену Острошку гору.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This