Select Page

Владика захумско – херцеговачки г. Димитрије предстојао је на Вечерњем богослужењу уочи празника Светог Василија Острошког и Тврдошког, у храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије захумско – херцеговачке.

Бесједећи након отпуста, Владика Димитрије честитао је празник пожеливши да се празник прославља свуда, у Требињу, у Мркоњићима, у Завали, под Острогом, тамо гдје је души блиско. Говорећи о обретењу моштију Свете Ане, мајке Светог Василија, Владика је искуство које су пристутни доживили описао као изливање мира, тихе радости и кротости.

Након Вечерње службе, Владика Димитрије присуствовао је свечаности под називом ”Свети Василије – Светитиљ из народа”, уприличеној поводом отварања ”Дана Светог Василија” у требињском Културном центру, гдје су, у селекцији етномузиколога Павла Паовице, изведене пјесме и игре из Херцеговине.

У поздравном обраћању Владика се присјетио како је Владика Атанасије, приликом спуштања моштију Светог Василија на гроб његове мајке, говорио: ”Светитељ се интересује за нас како живимо, интересује се за своју мајку, интересује се за нашу дјецу.” Владика је нагласио да је Свети Василије увијек ту близу човјека, близу његовог срца и душе и кад год се човјек помоли или помисли на светитеља прима мало свјетлости. Говорећи како је Бог преко светитељ, управо у данима страдањима, удостојио оне који га поштују да пронађу мошти његове мајке будући јој вјечно захвалан за љубав и васпитање, Владика је појаснио да и то указује колико је важно мајчинство и родитељство, јер је дјеци једнако неопходна љубав и васпитавање. Закључујући обраћање Владика је исказао радост што Град и Епархија приређују Дане Светом Василију, нарочито истичући радост због учешћа дјеце у програму.

Напуштајући вечерашњи догађај у Културном центру Владика Димитрије упутио се у Манастир Тврдош, гдје је служено Вечерње са петохљебницом поводом празника Светог Василија Тврдошког и Острошког, а затим су монашки постриг примила два тврдошка искушеника. Владика је замонашио искушенике Божидара и Јована, који су добили имена Вартоломеј и Киријак, а бесједећи по Чину монашења пожелио је да у манастиру поживе у радости, послушању, љубави и благодати Светог Василија и његове мајке, чије мошти су пронађене послије 400 година.

Извор: Епархија ЗХиП

 

Pin It on Pinterest

Share This