Select Page

Поводом храмовне славе, Његовa светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 10. маја 2023. године, на празник Спаљивања моштију Светог Саве, Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Саве на Врачару.

Саслуживали су преосвећена господа епископи канадски Митрофан, источноамерички Иринеј, умировљени канадски Георгије, ремезијански Стефан, марчански Сава, хвостански Алексеј, јегарски Нектарије, липљански Доситеј и топлички Петар са многобројним свештенством и свештеномонаштвом из више епархија Српске православне цркве. После читања јеванђељског зачала беседио је Епископ марчански Сава:

– Једино ако познамо Христа Исуса као истинског спаситеља, као јединог пастира и надгледатеља и епископа душа наших можемо упознати и Оног који Га шаље. Због тога оци кажу да нико не може да се обрати Богу Оцу осим кроз Христа Господа и нико не може да позна Бога Оца осим кроз Христа Господа. Ту истину коју нам говори Христос, а преноси апостол и еванђелист Јован Богослов, проповеда Црква већ две хиљаде година. Проповедајући Христа као јединог који нас може увести у Царство Небеско. Само ако кроз та врата прођемо са Њим бићемо спасени и наследићемо живот вечни у заједници са Богом. Ту истину предочио је и Свети отац наш Сава, кога данас прослављамо. Он је ту истину сведочио проповедајући Јеванђеље Христово. Ширећи Јеванђеље Христово у нашем народу обликовао је душу сваког нашег човека, али обликовао је и нашу заједничку душу.

На крају Свете литургије, Патријарх Порфирије је осветио славске дарове поводом празника Спаљивање моштију Светог Саве, славе заветног Храма Светог Саве на Врачару.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This