Select Page
Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње организују Дане Светог Василија, који ће ове године на простору Требиња и Херцеговине бити приређени од четвртка, 11. маја, до недеље, 14. маја.
Обележавање Дана Светог Василија, као својеврсне манифестације четири световасилијевске епископије Српске Православне Цркве, које нарочито чувају спомен на овог светитеља: Црногорско-приморске, Захумско-херцеговачке и приморске, Милешевске и Будимљанско-никшићке, отпочело је прошле године поводом прославе 350 година од престављења Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца.
Током овогодишња четири програмска дана, богослужбени, културно-уметнички и едукативни садржаји манифестације, поред самог градског подручја Града Требиња, биће приређени и на мјестима од нарочитог значаја у животу Светог Василија, то јест у Мркоњићима, Завали и Тврдошу. Уз свештенство, монаштво и верни народ Епархије захумско-херцеговачке и приморске, Градске управе Града Требиња, а посебно Одељења за културу, при организацији и реализацији овог догађаја посебан допринос дају: манастир Светог Василија у Мркоњићима, манастир Завала, манастир Тврдош, братство Саборног храма Светог Преображења Господњег у Требињу, Хор Светог Василија Тврдошког и Острошког , Хор ЈУ Музичке школе Требиње из Требиња, ЈУ Основна школа Свети Василије Острошки и Тврдошки Требиње, са учитељима, вероучитељима и ученицима из Херцеговине, Културни центар Требиње, КУД Алат из Требиња, КУД Херцеговина из Петровог Поља, АНИ Јован Дучућ Требиње, Певачка група На камену камен, Певачка група Јасен, Певачка група Љубињски звуци, и као селектор песама и игара из Херцеговине, етномузиколог Павле Паовица.
Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Pin It on Pinterest

Share This