Select Page

На достојанствен начин у Призрену је прослављен Ђурђевдан, слава Саборног храма, оближњег малог храма Руновића и крсна слава Епископа рашко-призренског Теодосија.

Више од стотину верника је учествовало у Светој литургији коју је служио Владика Теодосије уз саслужење десет свештенослужитеља и појање призренских богослова. Након литије око храма у којој су деца, монахиње и верници носили иконе, а свештеници свете мошти, међу којима је и део моштију Светог Георгија, игуман дечански Сава је благословио славске дарове и одржао пригодну беседу:

– Призрен је данас пролећно процветао. У лигургијској радости Евхаристије пројављује се не само локална Црква, већ васцела Црква Христова која живи и живеће док год је Свете литургије и посебно наших светиња на Косову и Метохији које нас окупљају. И заиста храм Светог Георгија из 1850. године, који је 2004. године био запаљен, пример је Васкрсења Христовог, јер из пепела се подигао као феникс и поново сија у свој својој лепоти и светлости окупљајући верни народ који се у овом граду вековима моли, опстаје и живи. Данас је, истина, остало само неколико старих Призренаца у граду, али ту је наша парохија са свештеником Јованом и наша Богословија која представља најјачу потпору нашој Црки на просторима Косова и Меотхије и посебно у овом граду.

Славље је завршено послужењем за све госте и ручком у згради Епископије рашко-призренске и у Богословији. Владика Теодосије је као домаћин свима захвалио на труду што су дошли: – Показали сте да се о Косову и Метохији највише бринемо тако што долазимо у наше светиње и показујемо да оне нису само историјски споменици, већ жива места литургијског окупљања, места у којима се духовно уздижемо ка небу.

Извор: Епархија рашко-призренска

Pin It on Pinterest

Share This