Select Page

У дану када прослављамо Свете жене Мироносице, Св. Јосифа Ариматејског  и Св. Никодима – служена је Света Литургија, у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешина храма, протојереја – ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, руковођен хоровођом Снежаном Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Јован Радовић:

,, Жене Мироносице су биле жене које су носиле миро. (по јеврејском обичају, било је правило када неко премине да се обавије платном које је пре тога било намазано мирисним уљима и мирисном смолом, који су се звали смирна и алој). !“ – поучио је отац у својој беседи.

Подсетивши на догађај из данашњег Јеванђеља, када Јосиф из Ариматеје као тајни Ученик Христов, долази код Пилата да тражи Тијело Исусово.

(Сећамо се да је Господ у 15 х издахнуо по нашем рачуњању времена а да је у 12 х разапет.)

Отац је објаснио да Пилат није могао да верује да је Христос већ умро, те је позвао капетана страже да провери – јер млад и здрав човек, би дуго времена умирао на Крсту.

,, Приликом Страдања Христовог на Велики Петак, сви Ученици јавни – су се разбежали, Апостол Петар Га се 3 пута одрекао, у тим најстрашнијим часовима људске историје, а под Крстом остала је само Мајка Христова, жене Мироносице и вољени Ученик Христов, Апостол Јован Богослов. !“ – нагласио је прота Радовић, указујући да жене показују ту храброст и љубав према Исусу Христу, Спаситељу Своме.

,, Прва која се спомиње је била Марија Магдалина из јеврејског села Магдале; у Јеванђењу се говори да је из ње Христос истерао – 7 демона.

Затим се помиње Марија Јосијина и Јаковљева (браћа рођена) која се истовремено назива Марија Клеопова, која је била сестра Пресвете Дјеве Богородице.

Потом се помиње Саломија, ћерка Јосифа Обручника која је била мајка Јована Богослова и Јакова.

Апостол помиње још и Сузану и Јовану, жену Хузе, Иродова домоуправитеља. !“ – подсетио је прота Радовић.

Колико видимо, док су се јавни Ученици потпуно разбежали у страху за свој живот, тајни Ученици су без икаквога страха и стида тражили Тело Исусово од Пилата.

Отац је подвукао да се поред Мироносица, данас сећамо и угледног Јосифа из Ариматеје и Никодима, који је тајно ноћу посећивао Христа и разговарао са Њиме.

Прота је нагласио да су то једини учесници на Велики Петак који су једини ридали – гледајући како Христа муче и разапињу на Крсту.

Началствујући свештенослужитељ је подсетио да су у данашњем Јеванђељу, Марија Магдалина и Марија Јосијина гледале – где је Господње Тело положено – да би ујутру дошле са мирисима, које је Никодим припремио, да Га помажу и обавију Плаштаницом. (која спречава да се тело распада и чува га од  труљења и задаха).

,, Торинска плаштаница је она плаштаница која се налазила у Гробу Христовом, онога дана када је Христос Васкрсао !“ – указао је отац, подвукавши, да су се видели повоји како леже са стране а Тела Христовога није било.

Захваљујући форензичкој науци, поучио је отац,  закључено је да је та Плаштаница која се чува у Торину, управо она којом је било обавијено Тело Христово, као и да су пронађени остаци смоле; тако да  и Плаштаница представља, сведочанство Христовога Васкрсења.

,, Апостол Марко говори – Идите, кажите Ученицима и Петру…

Зашто Петру ?

Управо зато што се Петар одрекао а Христос није хтио да га одбаци већ да остане са Апостолима а и ради тога што је Христос по својој свемогућности видио покајање Петрово. !“ – поучио је прота у подгоричком храму.

Завршавајући своје обраћање прота Радовић је пожелио да и нама Господ подари љубави – јер само у Љубави нема страха !

Потом су сви они који су се припремали за Свету тајну причешћа, – приступили Светој Чаши.

Старешина храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин позвао је верни народ да узму учешће у Данима Светог Марка, који почињу у среду. У овој најстаријој светињи следе бројне свечаности, међу којима су слава Цркве Св. Ђорђа – Ђурђевдан и града Подгорице, Свети Апостол Марко – Марковдан.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому.

Елза Бибић

Фото/видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This