Select Page

На другу недељу по Васкрсу, служена је Света Литургија у подгоричком храму св. великомученика Георгија.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење проте Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића.

За певницом су одговарали чланови школе појања Свети Ђорђе, руковођени протојерејем Јованом Радовићем.

Послије прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић:

,, Мир Вам ! Христос Воскресе !

У данашњем Јеванђељу имамо Господа Који долази својим Ученицима у просторију у којој су се сабрали и затворили – због страха јудејскога – подсетио је отац, додавши да Јеванђелист наглашава, како је Васкрсли Христос ушао кроз затворена врата и поздравио их речима  – МИР ВАМ !

Прота је указао да је тај поздрав оно што Црква има, негује и шири кроз све вјекове, од Васкрсења Христовог; тако и ми долазећи у Цркву испуњавамо се тим миром – нагласио је отац, беседећи.

,, Видимо како је Васкрсли Христос показао руке и ребра својим ученицима, наводи се и да Тома није био ту… А кад је сазнао од ученика, рекао је да неће вјеровати док не додирне све оне ране  које је задобио Син Божији!“

Ту долазимо до једне недоумице, подвукао је прота Станишић – питајући,  како је могао Васкрсли Господ имати ране, убоде од клинова и да све то буде видљиво и рањено и после Васкрсења Христова ?

Началствујући свештенослужитељ је нагласио да је Он задобио – Васкрсло тијело, које ћемо и ми имати и да нам то говори да и ми који верујемо у Христа, представљајући се Богу, – носимо са собом само те убоје, увреде – Истине ради, Бога ради !

,, То је оно Божанско у нама, то је Крст и Распеће, они удари које добијамо на правди Бога. На први поглед, дјелује апсурдно подносити неправду а задобити вијенце славе. “

Прота је завршавајући своју беседу подвукао да у овом периоду Славног Васкрсења Христовог имамо ову другу недељу посвећену апостолу Томи, која нам открива  смисао и драму човековог живота и победу свих оних који повероваше и уверише се да је Христос заиста васкрсао.

По примању Светих Христових дарова, заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Потом је одржан Сабор Заједнице Кола српских сестара, којим је председавала сестра Сенка Дурутовић, поводом припреме за обележавање 120 г. од формирања Кола српских сестара у Београду на иницијативу познате сликарке Надежде Петровић и добротвора, Делфе Иванић.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This