Select Page

С благословом Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, у сриједу 19. априла ове године, у Патријаршији српској у Београду, одржана је редовна годишња сједница Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Сједницу је отворио предсједник Одбора, Његово преосвештенство Владика Пакрачко-славонски г. Јован, излагањем о историјату, циљевима и постигнутим резултатима у раду Одбора током претходне три године, након избијања пандемије корона вируса.

Присутни чланови Одбора, Његово преосвештенство Владика бихаћко-петровачки г. Сергије и г. Милојко Будимир, као и гости из Музеја жртава геноцида (директор, г. Дејан Ристић), Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица (в. д. директора, г. Виктор Нуждић и г. Драгослав Илић) и Института за савремену историју (виши научни сарадник, др Милан Гулић), информисани су и о најновијим дешавањима у региону и иностранству у погледу изучавања и његовања сјећања на страдања током Другог свјетског рата, с посебним освртом на почињени геноцид над Србима од стране Независне Државе Хрватске.

Након двочасовног рада, сједница је закључена позивом Преосвештеног Владике г. Јована да се предстојеће обиљежавање Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма (22. април) обиљежи достојно, одговорно и примјерено страдању и отпору свих недужних жртава система концентрационог и логора смрти Јасеновац.

Извор: Саборни храм у Пакрацу, Фејсбук

Pin It on Pinterest

Share This