Izaberite stranicu

Његово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован /Ћулибрк/ поручио је вјерницима да је Васкрс празник над празницима, као и да буду слободни као православни хришћани, јер то значи и слободу од смрти, те пролазности овог свијета.

– И да буду слободни од његових зала, болести и невоља – рекао је владика Јован.

Његово преосвештенство је упозорио да се свијет мијења уз страшно и наднебесно страдање у Украјини, гдје ратују православни са православнима, хришћани са хришћанима, браћа против браће.

– И не знамо у ком облику ћемо дочекати тај свијет сутра. А с друге стране, црква литургијом, Страсном седмицом, спашава свијет – рекао је владика Јован за Глас Српске.

Владика Јован је рекао да ће ове године, и ускоро, у Доњој Градини бити обиљежен Дан пробоја јасеновачких логораша, наводећи да је очигледно да истина о том стратишту сада већ увелико иде кроз цијели свијет, те много више него што домаћи медији примјећују.

– Прије неки да је у централном музеју холокауста у Словачкој, у мјесту Серед код Трнаве, отворена изложба радова монахиње Марије о Јасеновцу. У Середу се налазио пролазни логор из кога је 16.000 Јевреја одведено у њемачке логоре смрти – подсјетио је владика Јован и додао да је отварање изложбе било изузетно посјећено и медијски пропраћено.

Владика Јован је у вези са тим рекао да је важан пројекат обнове старе српске школе у Јасеновцу, подигнуте 1847. године, која би требало да посвједочи и о ужасима из Другог свјетског рата на том подручју.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This