Izaberite stranicu

На Велики петак, 14. априла, 2023. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици јутрос су одслужени Царски часови и у овом богослужењу вјерни народ је пролазио кроз часове исто онако како је и Спаситељ наш, у дане свога страдања ради нас, пролазио кроз многе часове суђења и мука. Сходно томе и сходно сјећању на страдања Господа нашег, сабрани вјерни народ је са пажњом пратио читање Псалама и Јеванђеља.

У 15 часова, свештенство Саборног храма је одслужило велико вечерње богослужење на коме је изнијета плаштаница, Свето јеванђеље и Часни крст из Светог олтара у наос храма и положени су у Христов гроб – на Плаштаницу.

Свештенство Саборног храма се поклонило са свима сабранима изображеном лику Господњем, подсјећајући се тиме саборно управо на Његово страдање, распињање, скидање са Крста, полагање у гроб и оплакивање.

У 19 часова одслужено је јутрење Велике суботе са пјевањем Статија у спомен Христовог погребења, које су служили протојереј-ставрофор: Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, као и ђакон Ведран Грмуша.

На крају јутрења, са Плаштаницом се кренуло у литију (опход) око Саборног храма. Напослијетку са својим повјереним му пастирима присутни су прошли испод плаштанице, улазећи у храм.

Након тога сабранима се обратио протојереј Никола Пејовић: ,,Ови дани су прожети двојаким осјећајем. Један је љутња на род људски што суди Ономе који је Судија цијеломе свијету и што пресуђује Ономе од кога су само добра видјели, који је васкрсавао из мртвих, који је лијечио њихове болести, исцјељивао немоћи и који је даровао свако добро и сваки благослов ко га се год са вјером дотакао и обратио за те три године његовог проповиједања.”

Прота Никола је указао на Господње ријечи у којима експлицитно говори да свијет лежи у злу, указујући на неправду, на зло које трпимо, наводећи притом еклатантан примјер трпљења неправде дјелатном вјером и љубављу, какве је управо имао блаженопочивши Митрополит Амфилохије:

,,То значи да када је Господ говорио да овај свијету у злу лежи да Он није говорио само у неким сликама већ заиста, како и тада тако и данас, овај свијету лежи у злу. Имали смо и ми такав примјер, свједоци смо ових година и деценија да је блаженог спомена Митрополит Амфилохије прошао као и Христос што се тиче пљувања. Није било много оних који су га ненавидили па су у га у појединим тренуцима и каменовали и пљували и свакаквим ружним ријечима називали. А шта је он урадио овима који су то радили? Ево видимо шта је иза њега остало и шта је однио са собом. Однио је и оставио једну велику вјеру, велику буктињу која ће, Боже здравља, све више и више да се разгорјева.”

Он је подсјетио да је тајна Крста, заправо темељ нашега живота и наше вјере: ,,Када видимо да Господ од кога очекујемо помоћ, од кога очекујемо да нас избави, када Га видимо немоћног на Крсту и погребеног у гробу, и то је темељ наше вјере, да је Христос васкрсао из гроба, да је из те немоћи засијала је свјетлост вјечног и непролазног живота. Они који не познају вјеру, они не могу да разумију ту антиномију, тај сукоб који се у нама догађа да имамо наизмјенично расположење жалости са једне стране, а са друге стране радости оне вјечне и непролазне која произилази из Христа распетога и васкрслога.”

,,Када вас ненавиде, када нас оговарају, када трпимо на правди Бога, онда је то знак да се истински радујемо зато што је то пут Богочовјека Христа и тај крст који свако од нас носи, дужни смо да га поистовјетимо са Христовим Крстом”, поручио је на крају обраћања протојереј Никола Пејовић.

Традиционално, у току јутра, дјеца која похађају Школу вјеронауке при Саборном храму данас, на Велики петак су фарбали и украшавали васкршња јаја. Вјероучитељица Ана Ненадић окупила је бројну дјецу која су овом приликом показала своју креативност цртајући и фарбајући васкршња јаја у славу свијетлог и свехвалног Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Текст & фото: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This