Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је вечерас, 14. априла, јутрење Велике суботе са статијама у Цетињском манастиру, уз саслужење свештеномонаштва манастира и свештенства намјесништва цетињског.

Подсјетивши да је ово исходна служба сахране Господње те да смо гледали Христова страдања на Крсту и поругу коју је примио од овога свијета, муке и живоносну смрт на Крсту, Високопреосвећени је казао да је Господ смрћу својом смрт уништио и својим понижењем, примајући клевете и увреде и шамаре од људи, примио крајње понижење да би нас као Син Божји избавио и од понижења и од смрти.

„А улазећи у мир Велике суботе, драга браћо и сестре, осјећамо како се сва твар некако стишала, како цијела творевина, не само људска срца, осјећа дубину Христовога истошчанија понижења која је Он учинио ради нас и ради нашега спасења. Он је умро на Крсту и сахрањен и сишао у дубине Ада, да силом и свјетлошћу свога Божанства разори државу смрти. Велика субота је сва у тој тишини. Осјећамо како Господ силази у Доње свјетове, просвјетљује таму Ада и ослобађа душе оних који су преминули из мрака преисподњега и изводи их на свјетлост новога живота својим Васкрсењем“, истакао је Владика.

Даље је нагласио да иако још није Васкрсење, видимо како оно долази и „зато трепере наша срца пред тајном Христове жртвене љубави и тајном спасења рода људскога“.

„Он је испио ту чашу коју сви ми људи испијамо, али је испио за нас и умјесто нас – чашу страдања и понижења, чашу смрти да би све то некако претворио у пут спасења. И сви ми који вјерујемо у Христа, који за Њим идемо, сада смо охрабрени и оснажени да идемо путем Господњим, јер као што са Христом у ове дане учествујући у Његовим страдањима исписивасмо Његова страдања, Његова дјела на своме срцу, тако се надамо да ћемо бити заједничари и Његовог Васкрсења.“

Ово нијесу приче, бајке, већ реални, истински живот Цркве у Христу, поучио је сабране Митрополит, додавши да је то потврдила и цијела историја Цркве до дана данашњега.

„Нема убједљивијег и реалнијег догађаја од Васкрсења Христовога, јер сав живот Цркве, сва историја и сва њена вјера, сав смисао живота у Цркви заснива се на Васкрсењу. И та радост и тај оптимизам који прожима срца вјерних православних хришћана, то је нешто јединствено међу свим вјерама. Празник Васкрсења Христовога преиспуњује нашао срца том радошћу“, казао је Митрополит ми смо.

Нагласивши да овај подвиг поста приводимо крају, иако је Велика субота дан строгога поста тјелеснога, наш дух се већ радује:

„И већ осјећамо близину радости Васкрсења Христовога. Нека нас Господ човјекољубиви својим Васкрсењем удостоји те радости и заједнице са Њиме и сада и увијек и у сва будућа времена и вјекове. Амин, Боже дај“, казао је на крају свог архипастриског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Весна Девић

Фото: Вељко Симовић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This