Select Page

На празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети 9. априла, одржан је шести Острошки полумаратон (Трка за душу) од Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу до Доњег острошког манастира у организацији Атлетског клуба Никшић и ТО Никшић, који је уједно и званично првенство Црне Горе у овој дисциплини.

Преко 500 учесника из 11 земаља свједоче да Острошки полумаратон из године у годину расте као манифестација, што говори о његовом међународном карактеру. Драго Мусић из АК Никшић изразио је задовољство масовношћу и апострофирао туристички значај овог догађаја.

Мусић је рекао и да је трка препозната и од стране кровне свјетске атлетске федерације и да очекује да ово буде најмасовнија спортско-туристичка манифестација не само у Црној Гори него и у региону. Напомиње да је ово туристичка промоција града Никшића.

Дионица је дуга 21 километар и 97,5 метара (21.097.5м), по мјерењу Луције Колић – делегата Свјетске атлетике из Загреба.

Стаза спада у једну од најтежих полумаратонских стаза.

Старт је био у 09:55 испред храма Светог Василија Острошког у Никшићу (трг Шака Петровића), а затим кроз улице Никшића куда и пролази традиционална Световасилијевска литија преко Трга слободе, Булеваром Јанка Мићуновића до болнице, назад до Булевара 13. јул, затим старим путем Никшић – Подгорица преко Царевог моста и Пандурице, Стубе и Повије па све до циља – до Доњег манастира Острога. Временски лимит је износио 4 сата.

Манифестацију је отворио Зоран Јојић из Министарства спорта у Влади Црне Горе, а присутнима се обратио и Митар Бараћ – директор ТО НК.

Такмичаре је нешто прије самог почетка трке, на никшићком Тргу Шака Петровића благослово и поздравио протојереј-ставрофор Слободан Јокић и између осталог рекао: “Нека вас Свети Василије сачека раширених руку у свој небески загрљај. Нека вас он прати и нека вам он буде вођа на овом путу да истрајете и издржите и да на крају будете срећни, поносни и задовољни. Још једном изражавам задовољство што управо из Никшића, од нашег храма, идемо пут Светог Василија и што сте сви дошли у оволиком броју. Нека сте срећни, благословени и живјели на многа и дивна љета!”

Испред тркача су на моторима ишли и припадници МК “Ноћни вукови”.

Поменимо на крају и оне који су најбрже истрчали стазу. Ђуро Борбељ из Србије одбранио је титулу освојену прошле године (01:11:14), Жељко Дабовић је био други (01:13:47), док је трећи завршио Срђан Самарџић (01:14:46). Код дама најбоља Рускиња Варвара Сиканова (01:24:39).

За велику похвалу је и Никшићанин, професор Филозофског факултета у Никшићу, господин Душан Крцуновић, који је у својој категорији (Ветерани 50-54) завршио као трећи, док је на читавој табели био 40. учесник који је прешао циљ са временом 01:35:18.

На циљу, учесници су имали пригодно послужење након којег су се поклонили главном домаћину ове манифестације, Светом Василију Острошком.

Своју несебичну помоћ, међу многим спонзорима, пружила је и Епархија будимљанско-никшићка.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка.

Pin It on Pinterest

Share This