Select Page

Вечерња служба са петохлебницом, служена је у подгоричком храму Великомученика Ђорђа, – уочи празника Цвијети.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина овог древног храма уз саслужење браће свештенослужитеља: протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

Након вечерње службе са петохлебницом, свештенослужитељи овог храма приступили су благосиљању врбових грана, које су потом поделили верном народу.

Појући празнични тропар, ношени Светим Јеванђељем и честицама моштију Великомученика Ђорђа, кренула је литија у трократни опход око храма, након које се окупљенима обратио, старешина Цркве прота Шљиванчанин:

,, Нека је на здравље и спасење ова Света служба, браћо, сестре и дјецо, којом смо ушли у велики Свети  празник, – уласка Господњег у свети град Јерусалим.

И ми, као они у Јерусалиму, заједнички, једним устима и једним срцем говоримо Спаситељу свијета – Осана, Благословен Који долази у Име Господње !

Све ове дане које смо имали прије овог Великог поста, чинили смо зато, – да будемо Господњи, да будемо Његови, Ученици, дјеца, пријатељи и да током ове велике недеље која је пред нама – будемо са Њим и на Распећу и Гробу, те будемо учесници Светог, Славног и Свијетлог Његовог Васкрсења !

Зато је важно да долазимо у Цркву и да чинимо све што нас Света Црква учи – да би били Господњи, јер Црква је Тијело Христово а ми сви, иако често, слаби и грешни – смо удови тога Тијела, али волимо Господа и идемо за Њим !

Зато да и ми сада као дјеца јерусалимска још једном поновимо и поздравимо долазећег Господа, ријечима које смо чули из Светог Јеванђеља – Осана Сину Давидову ! Благословен Који долзи у Име Господње ! !“

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This