Select Page

На Лазареву суботу служена је Света Литургија у храму Светог Јована Владимира у Бару. Началствовао је протојереј Љубомир Јовановић, а саслуживао му је протојереј-ставрофор Слободан Зековић. Отац Слободан се, након што је отац Љубомир прочитао зачало из Светог Јеванђеља, надахнутом бесједом обратио присутним вјерницима. Након одслужене Свете Литургије отац Слободан је обавјестио и позвао присутни народ да у поподневним часовима присуствују Вечерњој служби са петохлебницом, благосиљању и освећењу врбових, маслинових и палминих гранчица и звончића и дјечијој Литији која ће се у спомен уласка Господа Исуса Христа ну Јерусалим  одржати око храма.

У навечерје празника, Христовог уласка у Јерусалим, велики број дјеце која су родитиљи довели да заједно са њима и вјерним народом у спомен на Христов улазак у Јерусалим одрже Литију,  напунио је барски храм на Вечерњој Служби. Прије почетка Вечерње Службе отац Младен Томовић је заједно са оцем Слободаном и оцем Љубомиром освештао гранчице и звончиће коа су подјељени дјеци. Затим је одслужена Вечерња Служба са петохлебницом и сав народ је заједно са свештеницима кренуо у Литију појући празнични тропар.

Након завршетка Службе, јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, одржао је у крипти храма предавање на тему „ХРИСТОВО И НАШЕ СМИРЕЊЕ“. Овим предавањем, окончан је циклус великопосних предавања која се сваке године у току Васкршег поста организују у барском храму под покровитељством Црквене општине Бар.

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, служена је Света Литургија. Началсвовао је отац Младен Томовић, а саслуживали су отац Слободан Зековић и отац Љубомир Јовановић. Отац Младен је бесједио након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља. Причешће је вршено из три путира и велики број вјерног народа је приступи Светој Чаши и причестио се Светим Христовим Тајнама. Након завршетка Свете Литургије приступило се освећењу и резању Славских колача. Ђаци, полазници вејеронауке из Бара, са вјероучитељицом Славицом Орландић празнују Цвијети као своју славу. Они су Господу принјели Славски колач и прославили Бога који је на данашњи дан на магарету ушао у Јерусалим.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This