Select Page

Благовести  Пресветој Дјеви Марији – прослављене су Литургијски у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић архијерејски намесник подгоричко-колашински уз саслужење браће свештенослужитеља овог древног храма: протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине Цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића,  јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића; док је молитвено учествовао архимандрит, Марко Калањ.

За певницом на литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, предвођене сестрама Павићевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Перовић, честитајући данашњи празник свима – у коме је објављена Велика Радост цијеломе човечанству:

,, Прва важна ствар коју садржи овај празник јесте –  да се испуњава пророштво дато цару Давиду и Пророцима прије и после њега, појаснио је прота, упитавши – Шта то значи за нас ?

,, То значи да и ми ако нешто чекамо у овом животу, требамо знати да све бива у своје вријеме и да не може бити ништа – прије него што је Бог одредио, указао је отац, додајући да и то што је Бог одредио, некада траје генерацијама, данима, годинама…

Началствујући свештенослужитељ је казао да је видно како се нестрпљење увуче у духовни живот, човека – те он жели да се проблем, мука коју има, ријеши одмах.

Друга ствар, на коју је отац Гојко указао је та да је – Пресвета Дјева чула ријеч Архангела Гаврила, онда -кад га је Бог послао !

,, Ми често, падамо у искушења па гледамо сами у своју душу и ту чекамо – као у неко огледало – па чекамо, некакав осјећај, надахнуће, сан…

Немојте гледати само у своју душу, поновио је отац,  рекавши да гледамо у Бога, а да ће се Он јавити, – кад Он хоће !

,, Бог ће се јавити – споља. Не у комбинацији твојих мисли и осјећаја, указао је он, питајући истовремено – како ће се јавити ? Јер неће сваки дан бити Благовести.

Бог се јавља у оном што ти је дао да радиш – одговорио је прота Перовић.

,, Погледајте Мајку Божију. Она не зна за мужа. Она никад с мужем није била – ко што жена с мужем бива. Она је невјеста Господња и Она је родила Божијега Сина. Удата за Јосифа ! Она ради оно што је пред Њом било. Њу су као младу заручили за Јосифа – и Она се пред Богом и људима звала, – Јосифова законита жена ! То ради Она – Од Које Ће Се Бог Родити ! У својој кући сједи, домаћица Јосифова, супруга Јосифова ! Ради оно што Јој Је Бог дао, да треба да ради. Не фантазира и не изиграва некога анђела, – него као жени, домаћици, Јосифовој супрузи – Анђео Јој се јавља ! Па кад је Она могла да ради то – онда и ми можемо, све наше уобичајене послове !“ – нагласио је отац, рекавши да уколико нам се Бог ту не јави (док обављамо пред Богом и пред људима благословене и Богом дате послове, –  никакве фантазије нам помагати неће.

Потом су сви они који су се припремали за примање Свете тајне причешћа, приступили Светој Чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому, црквене општине подгоричке.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This