Select Page

Свештенство Вазнесењског храма у центру Београда, на челу са старешином ове светиње, протојерејем Арсенијем Арсенијевићем, служило је данас на 82. годишњицу нацистичког бомбардовања Београда у Другом свјетском рату, помен пострадалима у овом злочину. Вијенце на Камени крст који у порти Вазнесењског храма обиљежава мјесто страдања Београђана који су спас потражили у склоништу, положили су представници Скупштине града Београда: г. Јован Јокић члан Градског већа и г. Ненад Гавриловић члан Градског протокола, извијестио је  Радио „Слово љубве“.

У Србији се данас обиљежава Дан сјећања на почетак Другог свјетског рата у Југославији 1941. године, када је у јутарњим часовима на православни Васкрс почео ваздушни напад нацистичке Њемачке на Београд.

У бомбардовању је погинуло више од 4.000 људи, уништено је више стотина зграда, међу њима и здање Народне библиотеке Србије.

Априлски напад на Југославију био је одмазда за 27. март 1941. када је оборена влада и намјесништво чија је прва личност био кнез Павле Карађорђевић.

Ова инвазија, која се назива и Априлски рат, завршена је 17. априла 1941. године окупацијом и подјелом Југославије између Сила Осовине, подсјећа РТРС.

 

Pin It on Pinterest

Share This