Select Page

У организацији Епархије рашко-призренске, Дома културе „Грачаница“ и Галерије уметности „Приштина“, у присуству Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског Теодосија, синоћ је у Дому културе у Грачаници одржано предавање и отворена изложба „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље“.

Овом приликом Владика Теодосије је предао пет примерака факсимила „Мирослављевог јеванђеља“ манастирима Пећка патријаршија, Грачаница и Дечани, Призренској богословији и Универзитету у Косовској Митровици. Књиге су дар Данијеле и Ненада Лутовца.

Предавач Вељко Топаловић је, говорећи о најстаријем и највреднијем српском ћириличном рукопису, истакао да је Мирослављево јеванђеље настало у близини Цркве Светог Апостола Петра (Бијело Поље, Црна Гора).

Он је навео да Мирослављево јеванђеље представља један од највреднијих писаних докумената Срба, те да о његовој вриједности и значају говори и чињеница да је израда јеванђелистара коштала колико и тврђава Голубац на Дунаву.

„Мирослав је први српски племић који је носио одјећу са двоглавим орлом. Према предању Мирослављев млађи брат Стефан је јеванђелистар пренио у манастир Хиландар 1198. године, одакле је пренет у Србију у време династије Александра Обреновића, који је Мирослављево јеванђеље, заједно са Оснивачком повељом манастира Хиландар, пренио у Србију“, навео је Топаловић.

Према његовим ријечима, током Мајског преврата 1903. године оно је изнијето из двора, али је у њему остала Оснивачка повеља којој се од тада губи сваки траг.

Топаловић је навео да је Краљ Петар током повлачења српске војске преко Албаније издао наредбу да се Мирослављево јеванђеље заједно са државном касом сачува по сваку цијену.

„Негде око Пећи на Косову и Метохији краљеви сарадници су у сандуцима пронашли Мирослављево јеванђеље и сачували су га спавајући на сандуку у коме се налазило“, навео је Топаловић.

Мирослављево јеванђеље је поново враћено у Београд, одакле је почетком Другог свјетског рата пренесено у Ужице, а потом предато на чување игуману манстира Рача украј Дрине.

Он је подсјетио да је Унеско 2005. године прогласио Мирослављево јеванђеље за један од 120 највреднијих докумената цијелокупног човјечанства.

„Сложеност симболике ликовних украса највреднијег српског рукописа, Мирослављево јеванђеље чини јединственим у средњевековној Европи“, рекао је Топаловић и додао се данас рукопис чува у Народном музеју у Београду.

На предавању је приказан и документарни филм „У почетку беше реч“ о драматичном историјату најстаријег српског ћириличног рукописа.

У наредна два дана предавачи ће, уз предавања ученицима основних и средњих школа, представити изложбу коју чине – закривљени пано са фотографијом унутрашњости хиландарске цркве гдје је Мирослављево јеванђеље чувано 700 година, специјално израђен постамент и ковчег из ког се књига подиже приликом отварања, те 12 паноа на ролаповима који говоре о симболици ликовних украса и драматичном историјату ове књиге.

Ову изложбу је до сада видјело више од 1. 200. 000 посјетилаца широм свијета.

Извор: Срна

Фото: КиМ

Pin It on Pinterest

Share This