Select Page

Пете недеље Великог васкршњег поста, 2. априла 2023. године, Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Верни народ, који се постом и молитвом припремао, приступио је и причестио се Часним и животворним Телом и Крвљу, Господа нашега Исуса Христа.

Честитајући свима на учешћу у Божанској литургији и Причешћу, Епископ Атанасије је подсетио на речи из Светог писма које су данас прочитане: – Ми идемо ка Васкрсу, а идући ка Васкрсу идемо ка Јерусалиму, а идући ка Јерусалиму, читасмо данас, пратимо Господа нашега Који иде да рашири руке на Крсту, који ће сам Он изнети на Голготу, да би био распет на њему. Он зна шта га чека у Јерусалиму, и могао је заобићи и тај град и то што га чека у њему, али Он намерно иде да би довршио своју мисију, свој подвиг, своје дело. И то говори својим ученицима, да би их ојачао, да би их духовно припремио.

– Као што се Апостоли тискају око Христа, и желе бити близу Њега, док Он иде да страда, тако и једна жена грешница жели да буде близу Христу. Њу презиру, она је озлоглашена у том граду, но она више не обраћа пажњу на то од када је чула за Христа. Она има на уму само то, да је Христос близу и да се Њему може прићи.

– Све што је она имала са собом, најдрагоценије, она је Христу поклонила, своје срце, своје сузе, своју љубав, своју веру. Љубав је тај најдрагоценији дар, то и Христос потврђује. Зато јој и каже: Вера твоја спасла те је, вера, поверење у Њега, Христа, из које се разраста љубав према Њему, сазнање да Он јесте добар, човечан. Да свако добро које чини, чини из срца, из љубави према роду људском, према свакоме од нас.

– Сви ми желимо бити близу Христу, пратећи Га у Јерусалим, свако на свој начин жели да се приближи. Има много тога што се не може избећи, а то је, да се покајемо за своје грехе, да их исповедимо, да залијемо сузама своју исповест. То је све обавезно на нашем путу, као и чињење добрих дела, љубав према Христу и према ближњима, према свакоме кога Христос воли, а Он воли све.

– Ми смо данас остварили близину са Христом, и, према речима припремних молитава за причешће, постали смо дом Његов, Његовога Тела и Његове Крви, кроз Свето причешће, појаснио је Епископ Атанасије.

Након Божанске литургије у манастиру Светог Николаја у Прибојској бањи, Преосвећени је обишао радове на изградњи капеле у порти храма Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. Ту су га дочекали старешина храма протојереј Спасоја Вујанић, председник Црквене општине Прибој Хаџи Милош Словић и г. Владислав Бајовић, представник грађевинског предузећа Метаљка из Прибоја, које изводи радове. Они су Епископа Атанасија упознали са свиме што је већ урађено и објаснили даљи ток радова. Владика је изразио своје задовољство оним што је затекао, благословио све који се труде на довршетку овог корисног и потребног објекта и пожелео да се све приведе добром завршетку.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This