Izaberite stranicu

У четвртак, 30. марта, на празник када наша Света црква прославља Светог Алексија, човјека Божијег, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је са свештенством, монаштвом и вјерним народом предстојао Светом архијерејском литургијом пређеосвећених дарова у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици којом је и отпочело годишње братско сабрање свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске.

Пред Свету тајну причешћа, сабранима се архипастирским надахнутим словом обратио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

,,Сваки пост у Цркви, а нарочито овај Велики пост који постимо прије Васкрсења Христовога припремајући се за тај велики празник, карактерише покајање и исповиједање својих гријехова, јер на такав начин постећи – ослобађамо своје тијело, а кајући се и исповиједајући своје гријехе, ослобађамо своје душе и савјести и на такав начин стичемо праву и истинску слободу.”

Владика је подсјетио да нема ништа љепше од чисте савјести и од човјека који се каје:

,,Почетак свега је покајање. Међутим, да ли смо разумјели шта значи покајање? Колико год да се трудимо и колико год смо разумјели, опет нисмо довољно разумјели. Тој светој врлини треба да се учимо непрестано. Нема ништа љепше од чисте савјести и нема ништа љепше пред Богом од човјека који се каје ма колики грешник да је. Божија милост притиче свакоме, па макар и највећем грешнику и ништа тако не привлачи Божију благодат и Божију милост као искрено покајање.”

Митрополит Јоаникије је указао на чињеницу да покајање, баш као и крштење, препорађа и рађа новог човјека који постаје нова твар јер се сједињује са Христом:

,,Свети Јован Лествичник, један од највећих учитеља духовнога живота и велики аскета, подвижник, испосник касније и игуман великог Синајског манастира је говорио да је покајање ново крштење. Као што крштење спира сваки гријех и ослобађа сваког човјека који се крштава свих претходних његових гријехова, ма какви да су били, тако и покајање рађа новог човјека, постаје нова твар јер се сједињује са Христом.”

Високопреосвећени Митрополит се у другом дијелу архипастирског слова осврнуо на саму борбу са гријесима и страстима од којих се није лако ослободити, борба са страстима и гријесима,  како Владика даље наводи, није кратака него је дуготрајна, траје цијелога живота:

,,Свако од нас ко се исповједа дуже година види да понавља извјесне своје гријехе и да се њих тешко ослобађа. Рекло би се да су то мали гријеси. Неко је гневљив па се разгнијеви, неко је причљив па много прича и празнослови, неко мало и оговара, а то мало се претвара у много и тако даље. Него да видите кад се борите са тим гријехом, није га се баш лако ослободити. Да смо се искрено покајали заиста не би више ни чинили те гријехе, но, заправо нисмо се баш искрено и дубоко покајали. Борба са страстима и гријесима није кратака него је дуготрајна, заправо траје цијелога живота, а то значи да је човјеку дато да се непрестано усавршава. Човјек није ни свјестан колико је помрачен, колико је у гријеху, колико је пао. Сваки гријех разара душу. Они показују да имамо много посла на себи, на њиви своје душе и зато у вријеме ових постова, нарочито у вријеме Васкршњег поста хришћани, а и свештеници и владике, посебно монаси требају да исповиједају своје гријехе и да се кају за њих.”

“Божија љубав је таква да краси благородне и честите хришћане, љубав према Богу и љубав једних према другима. Најбоље се љубав према Богу свједочи и потврђује у љубави према ближњима својим. Каже Свети Јован Богослов: Како ћеш љубити Бога кога не видиш, ако не волиш брата кога видиш? И заиста је тако, да не будемо лицемјери и лажни хришћани, већ да будемо истинити и прави хришћани, да се испуњавамо љубављу Божијом”, поручио је напослијетку Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије

Након заамвоне молитве, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је са свештенством, монаштвом и сабраним народом Божијим одслужио молебан, молитву за страдалну Украјинску православну цркву на челу са Митрополитом Онуфријем, као и за свештенство, монаштво, све светиње, Кијево-печерску лавру и сав страдални народ у Украјини.

По завршетку Свете службе Божије, братско сабрање свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске настављено је у крипти храма разговором о актуелним питањима живота и мисије Цркве у свијету.

Борис Мусић

Фото: Борис Мусић и Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This