Select Page

У септембру ове године планиран је почетак извођења наставе у Средњој вјерској школи Гимназији „Свети Сава“, коју је основала Митрополија црногорско-приморска. Тим поводом учесници дијалошке трибине у Светогеоргијевском дому под Горицом били су протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, господин Југослав Благојевић, директор школе, др Игор Ђуровић, проферсор на Електро-техничком факултету Универзитета Црне Горе и академик ЦАНУ, и госпођица Милена Милић, секретарка школе. Трибина је одржана у уторак, 21. марта 2023. године, а модератор је, као и увијек, био протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Отац Далибор на почетку је рекао да је нешто најсветије што људи имају ријеч, да преко ријечи могу славити Бога и вољети Бога и своје ближње. Због тога наша Црква толико пажње посвећује ријечи Божијој.

„Никада ријеч није почела да губи смисао више него данас, а Црква брине прије свега о духовном и сваком другом стању својих вјерника и својих ближњих, и из те бриге је Црква осјетила потребу да посвети своју пажњу дјеци која живе у овом времену, да сачувају ријеч Божију и љубав према Богу и својим ближњима.“

Појаснио је да ће православна гимназија бити као и свака друга гимназија у Црној Гори, уз могућност одабира вјерских (религијских) изборних предмета, како би се дјеци вјера приближила на најбољи могући начин. Међутим, циљ Цркве није само то, већ стварање једне нове димензије односа ђака и професора, осјећаја љубави и уважавања, да се врати разговор, пажња, да једни друге подржавају.

Казао је да ова идеја постоји већ неколико година, те да су ту потребу осјетили људи из Цркве који су управо професори и педагози.

Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је благословио да се о томе разговара, а Митрополит Јоаникије конкретизовао идеју и ушло се у реализацију овог пројекта.

Циљ је да поново поставимо ствари на своје мјесто, да у овом времену јурњаве, неразумијевања, велике мржње међу људима, да се људи на прави начин врате својим духовним и свим другим вриједностима“, закључио је отац Далибор.

Господин Југослав Благојевић истакао је да је циљ школе образовање ученика који ће бити оспособљени за наставак школовања на било ком факултету било ког универзитета у земљи и шире. Ради обезбјеђивања проходности, биће испоштовани важећи планови и програми, како би ученици са успјехом положили матурски испит. Међутим, наставници ће имати слободу да сами креирају одређени проценат наставних садржаја.

Иначе, важно је напоменути да господин Југослав Благојевић имао огромно искуство рада у просвјети, јер је 42 године радио као професор математике, од чега најдуже у Гиманзији „Петар Први Петровић Његош“ у Даниловграду.

„Отварање ове школе означиће почетак повратка светосавља у образовни систем Црне Горе, и то је нешто што је немјерљив допринос који се мора цијенити и који ћемо настојати да реализујемо“, казао је Благојевић.

Подвукао је да ће то бити једна од најбоље опремљених школа у Црној Гори и наставници ће имати услове да постижу резултате који ће се од њих тражити. Господин Благојевић је истакао да је у комуникацији са обичним грађанима видио њихово одушевљење због чињенице да се оснива ова школа.

Детаљно је објаснио и који критеријуми ће бити узети у обзир при упису ђака у школу.

Госпођица Милена Милић казала је да је ова тема једнако битна Митрополији црногорско-приморској и црногорском друштву уопште. Појаснила је да ће Гимназија реализовати јавно важећи образовни програм. Гимназија је лиценцирана од надлежног државног органа и диплома ове школе пружа могућност уписа на факултет како у Црној Гори, тако и у иностранству. Она ученицима пружа опште образовање и припрема их за постизање високих академских циљева.

Подсјетивши да ће у наставном програму постојати и два изборна предмета вјерског карактера, госпођица Милић је детаљно предочила које су то теме које ће чинити садржај вјерског предмета, у сва четири разреда.

„Стиче се утисак да не постоји велика разлика између Гимназије Свети Сава и осталих гимназија у Црној Гори, али чињеницом да ће дјеца, као наша будућа покољења, градити себе кроз моралну призму и учити се вертикали као нераскидивој вези свјетовног са духовним, ми се издвајамо и желимо да дјеца спознају себе, градећи критичко мишљење и не усвајајући обрасце понашања који су данас доступни“, закључила је госпођица Милић.

Господин Игор Ђуровић казао је да су цркве биле оснивачи и инспиратори многих универзитета и многи универзитети, не случајно, носе имена светитеља: „Веза између хришћанских цркава и образовања никада није престала и проводи се на различите начине.“

Предочио је гледаоцима да је план да у будућности у сваком разреду буду по два одјељења, која профилишу ђаке према друштвено-језичкој групи предмета и према природно-математичким, биолошким, медицинским наукама, јер је циљ друштва, циљ је Цркве, да најбољи људи могу да покрију све области људског дјеловања.

„Један је циљ оснаживање духовне везе образовног система и Цркве и помоћ друштву, јер помоћ друштву је оснивање друге гимназије у Подгорици, која ће растеретити постојећу, и која ће радити можда и на новом програму и на нови начин“, истакао је на крају трибине професор Ђуровић, закључивши: „Имаће и добре наставнике, биће изванредан амбијент, селекција ђака би требало да буде добра, биће и искусних наставника, биће и младих, полетних, спремних, значи нема разлога да се не успије, али не треба никоме стављати на терет да то буде неки инстант резултат. Инстант резултати у образовању нису могући, потребно је вријеме.“

Снимак трибине можете погледати на јутјубканалима „Острог Тв Студио“ и „Црква Светог Ђорђа под Горицом“.

https://www.youtube.com/watch?v=3gCTRcpzWHg

https://www.youtube.com/watch?v=PmGmms7CCbc&t=2s

 

Pin It on Pinterest

Share This