Select Page

Поводом 19. годишњице погрома српског народа на КиМ теолог и историчар г. Раде Булајић о сусрету са игуманијом Пећке патријаршије мати Февронијом:

„Велики је био благослов срести се са игуманијом Февронијом. Била је то света старица. У њеној близини човек би осетио такву благодат да је тешко описати речима. Цео њен живот, како сам чуо од њене сестре у Христу мати Варваре, био је прожет молитвом.

Молитва и пост била су њена два крила којима је сведочила свој ангелски живот. Љубави је имала према свима па чак и онима који су угрожавали њу и светиње. Често би говорила: Деца су то не знају шта раде! Тешко је срести такве особе у животу.

Оно што би читали у светоотачким списима то се могло доживети поред иг. Февроније. Када сам седео поред ње после неког времена одпочињала је разговор. Још као гимназијалац нисам схватао зашто ћути па прича. Сада сам схватио шта значи када неко има дар Исусове молитве. Целим бићем била је устремљена ка подвигу = кретању ка Христу.

Дубоко сам убеђен и чврсто верујем на основу мог искуства у разговору са њом да је управо сада у Светлости Божије благодати са Господом Христом са којим је била и током свог земног живота.”

(Извод из текста  теолога и историчара г. Рада Булајића, управника Архива манастира Острога и асистента на Православном богословском факултету “Свети Василије Острошки” Универзитета у Источном Сарајеву у Фочи, о сјећању на мати Февронију, игуманију манастира Пећка патријаршија).

Pin It on Pinterest

Share This