Select Page

Његово преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион је у Галерији Дома културе „Грачаница“ отворио изложбу „Јесен у Призрену 2022“, насталу током новембра прошле године у манастиру Светих архангела код Призрена који је тешко пострадао у погрому. „Наше је овде да се на Косову и Метохији боримо за оно што је Царство небеско и зато сам данас овде са вама да учествујем у обнови лепотом“ рекао је Епископ Иларион и додао:

„Одговор оних који су баштеници Косовског завета је овај: ’Ми се Царством небеским боримо против ругла које нуди овај свет, које у злу лежи, иако створен као добар, јер све беше добро од почетка’. Захваљујући нама и нашим промашајима овај свет је такав, да можемо да кажемо за њега да у злу лежи.“

Владика Иларион се захвалио свима који „улажу труд да у ова тешка времена на страшном месту постојимо“:

„Пре свега, Његовом преосвештенству Епископу Теодосију који не говори много, али ради много и плодови његовог рада и труда су видљиви и сведоче да ми овде остајемо. Нека бисмо кроз молитву пројавили своје јединство, посебно у ова тешка времена, па нека би из те молитве изронила лепота стваралаштва. У месту Светих архангела, у манастиру који је страдао, који је рушен, где нека администрација не дозвољава да се настави са том обновом. Данас смо окружени лепотом која је изникла баш на оном месту где обнова није дозвољена. Али, обнова нађе свој пут, ево ове слике, ова поезија у бојама, то је израз обнове која се дешава и која је незаустављива“, рекао је између осталог Владика новобрдски.

Учесници Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2022“ били су уметници из Србије и региона, а сабранима на отварању изложбе се обратила сликар Влатка Миленковић из Деспотовца. Комплетан видео-запис преноси Дом културе Грачаница на својој Фејсбук страници.

Организатори обележавања су Канцеларија за КиМ, Дом културе „Грачаница“, Галерија уметности Приштина-Грачаница, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска и Удружење породица „Косметски страдалници“.

Обрада вести Редакција Радија „Слово љубве“

Извор: Дом културе Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This