Select Page

Заменик директора Републичког завода за заштиту споменика културе дипл. инж. арх. Снежана Јејић боравила је у среду 15. марта 2023. године у манастиру Милешеви. Циљ њене посете био је преглед и контрола до сада изведених радова на санацији, заштити и уређењу саборног храма Вазнесења Господњег, који се проводе по пројекту урађеном од стране Завода.

У заједничком сагледавању тренутног стања и прегледу, поред архитекте Снежане Јејић као представника Завода, учествовали су Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, настојатељица манастира Милешеве игуманија Аквилина и представник предузећа Градња из Пријепоља, који је извођач радова, г. Драган Јасика.

У циљу спречавања продора влаге у зидове храма отпочела је друга фаза радова на санацији тротоара – партерне зоне. У складу са усвојеним планом и динамиком извођења, након паузе због зимског периода, настављени су обимни грађевински радови.

Увидом у досадашње радове, закључено је да су изведени у свему према пројектној документацији, инструкцијама и сугестијама стручњака – архитекте конзерватора Републичког завода за заштиту споменика културе, као и у одговарајућем обиму и захтеваном квалитету. Заједнички је констатовано да постоје извесни недостаци у поплочавању дела платоа речним облутком и да се на овај начин не могу наставити. Стога је потребно да се изведу пробни радови, различитог методолошког приступа на мањим површинама, узорцима, како би се одабрао најбољи начин и применио у даљем извођењу.

Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је посебну пажњу усмерио ка делу платоа где се налази гроб и споменик Епископу милешевском г. Василију нагласивши неопходност потпуне заштите и поштовања тог дела. Провером грађевинских параметара и нивелитета на лицу места констатован је начин обраде којим ће се најцелисходније заштити споменик и уредити његово непосредно окружење.

Владика је, размотривши све изнето и указавши на детаље који су за Епархију и сам манастир приоритетни, указао на најважнији задатак који свакако мора бити спроведен, а то је, да све што буде урађено, сходно значају самог храма и манастирског комплекса, мора бити урађено савршено. Са том констатацијом су се сви сложили јер, овакав вид и обим заштите манастирског храма до сада није провођен, а био је неопходан, имајући у виду тренутно стање и оштећења настала протоком времена и климатским утицајима.

Након извршеног увида у стање на терену, одржан је радни састанак свих учесника, Епархије, управе манастира, Републичког завода и извођача радова, на којем су сумирани резултати досадашњих интервенција и планирана динамика даљих, посебно у организацији обимних радова на улазном платоу.

На састанку је потврђена добра заједничка сарадња свих учесника у организацији и реализацији досадашњих радова и неопходност даљег активног учешћа и праћења до њиховог завршетка.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This