Select Page

Мошти Светих Зосима и Јакова, туманских чудотвораца, изложене су 4. марта 2023. године на поклоњење и целивање у Саборној цркви Светог Саве у Паризу.

Сутрадан, у Недељу православља, 5. марта 2023. године, Светом архијерејском литургијом је началствовао Његово преосвештенство Епископ топлички г. Петар уз саслуживање Његовог преосвештенства Епископа западноевропског г. Јустина, игумана туманског Димитрија, као и свештенства и ђаконства Епархије западноевропске.

Литургији је присуствовао многобројни верни народ из Париза и читаве Француске, којима је Епископ Петар беседио о смислу поштовања светих икона и светих моштију у цркви: – Бога нико није видео никада, али Син Његов Јединородни постао је човек, живео је међу нама људима, људи су га додиривали и зато је могуће изображавати на икони лик Сина Божјег – Господа Исуса Христа, а исто тако и Његових угодника и светитеља и поштовати их и молити им се, јер ми се не клањамо материји, већ самом Прволику коме једино приличи поклоњење и обожавање.

Мошти Светих Зосима и Јакова Туманских биће изложене у Саборној цркви Светог Саве у Паризу до 9. марта 2023. године, када ће бити пренесене у Цркву Свете Петке у Бондију.

Извор: Епархија западноевропска

Pin It on Pinterest

Share This