Select Page

На Теодорову суботу, 4. марта 2023. године, Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње са својом игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

На позив да са страхом Божијим, вером и љубављу приступе Светој чаши, већина присутног верног народа причестила се Светим Телом и Крвљу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

Након заамвоне молитве Преосвећени је служио помен блаженопочившем Епископу Атанасију (Јевтићу) поводом две године од његовог упокојења.

У пастирској беседи Епископ Атанасије је честитајући Причешће Животворним Телом и Крвљу Господа Исуса Христа, између осталог, рекао: – Данас сте много постигли. Причешће Телом и Крвљу Господа Исуса Христа је највише што се може достићи и добити у животу. Нема веће светиње од Светога Причешћа Телом и Крвљу Господа Христа и нема већег успеха од тога да умилостивимо Господа да нас прими да се Њиме причешћујемо, да будемо Његови ученици, од Њега да се учимо, Њиме да живимо, и у овом животу и у вечности.

– Христос је Онај који је дошао у овај свет да бисмо ми имали Живот, и да бисмо га имали у изобиљу. Он је дошао да нам прокрчи пут и да нас поведе и води право у Вечни Живот. Апостол Павле каже да узмемо свеоружије Божије и да се јачамо у Господу. А то свеоружије Божије припада Цркви. Црква има све што нам је потребно, и за овај времени живот и за Вечни Живот.

– Овај свет мисли да треба да се наоружава само физички, али, док не приступи овом другом начину наоружавања свету нема избављења. Треба се наоружавати из оружнице црквене, Цркве Христове. Ту имамо свеоружије за сва времена, за све прилике. Према ближњем наоружаћемо се оружјем стрпљења, према грешницима оружјем разумевања, трпљења и љубави. Цркви ништа не недостаје, у Цркви све има што је потребно за живот, за сва времена у свим приликама. И то је та свеоружница у којој постајемо јачи. И наоружани тим оружјем проходимо овај живот који је још пред нама, пун задатака, рекао је Епископ Атанасије, благосиљајући све присутне.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This