Select Page

Музеј СПЦ је на својој Инстаграм страници, у четвртак 2. марта, дану када се молитвено сећамо Светог Теодора Тирона, подсетио да се у његовој ризници чувају два драгоцена енколпиона (медаљони са огрлицом) који су првобитно били у кивоту Светог Теодора Тирона у манастиру Ново Хопово.

Свети Теодор је ранохришћански великомученик, пострадао 306. године. Као регрут (= тирон) ступио је у војску у граду Амасији (данашња Турска), када је отпочело гоњење хришћана под римски царем Максимијаном. Био је мучен и на крају бачен у ватру, али његово тело је чудесно остало сачувано. Много векова касније мошти Светог Теодора Тирона пренете су у Влашку, па одатле у Срем, где се од средине XVI века налазе у манастиру Ново Хопово на Фрушкој гори.

Први енколпион састоји се од позлаћеног окова и камеје од сардоникса са представом Христа који стоји и благосиља, док други енколпион садржи камеју од слоноваче са представом Христа који седи. Код оба предмета камеје потичу из периода XI-XII века, док су позлаћени окови из касније времена, вероватно XVI век и може се претпоставити да су били заветни дарови поклоњени моштима. У време Другог светског рата оба енколпиона су заплењена од стране усташа и пренети у Загреб, да би по завршетку рата 1946. године били враћени у Србију и од тад се чувају у Музеју СПЦ.

Извор: Музеј СПЦ, Инстаграм

Pin It on Pinterest

Share This