Select Page

,,Док сам жива памтићу мирис моштију Светог краља Стефана Дечанског. Одакле год се наш народ повукао тамо Срба више нема, а са Косова се наш народ није и неће повући и нека поздрав сваког Србина буде: Догодине на Косову и Метохији“, поручила је један од чувара Косова и Метохије, како и носи назив њене књиге, Мира Лолић Мочевић в. д. главног и одговорног уредника ТВ ,,Храм“ са којом смо разговарали поводом тридесете годишњице њеног новинарског пута.

Мира Лолић Мочевић српска je новинарка, главни и одговорни уредник Телевизије „Храм“ Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве и дугогодишњи уредник документарног програма Радио-телевизије Републике Српске, гдје је провела тридесет година рада или, боље је рећи, живота.

Управо данас 1. марта 1993. године навршава се 30 година од када се госпођа Лолић-Мочевић запослила у Српској, а данас Радио-телевизији Републике Српске.

Након честитке на јубилеју и жеље да нам још дуго свијетли и показује пут новинара који је у служби, прије свега, својој Светој цркви и своме народу, са Миром о почецима њеног рада разговарала је Слободнака Грдинић. Госпођа Лолић Мочевић је, заједно са својим колегама градила своју кућу РТРС. Какви су били ти почеци у ратним условима када је пролазила кроз минска поља, и у буквалном и у новинарском и животном смислу, Мира Лолић Мочевић је говорила за Радио Светигору.

Бољеле су је ране нашег рода и из тога и свега чега се нагледала у тим ратним данима настале су Мирине потресне емисије, а да ли је и вјера од почетка у њеном животу или је то дошло касније, током разговора прича Мира Лолић Мочевић која је, из дјела Владике Николаја (Велимировића) у једном од тешких периода свог живота, упознала вјеру и почела да живи хришћанским животом.

Мира Лолић Мочевић чије емисије трајно остају у наслеђе будућим нараштајима, до сада је припремила око 500 документарних телевизијских емисија, серијала, путописа и филмова од који су неки:

 • Документарни филм Радио-телевизије Републике Српске ,,Нина“ је свједочанство о покољу у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац, (2012)
  ,,Триптих о Српској“, документарни филм, Радио-телевизија Републике Српске (2012)
  ,,Чувари Космета“ (I, II, III), серијал од 20 емисија, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Небо на земљи – Савина испосница“, Радио-телевизија Републике Српске (2011)
  ,,Вјечном љубављу – Манастир Липље“, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Разгледница отаџбине“, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,У потрази“, седмогодишњи циклус емисија о људским правима, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Стоп бијелој куги“, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Пут у Свету Земљу“, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Духовна лира“, серијал од 11 емисија о животу и дјелу владике Николаја Велимировића, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Тамо далеко“, путописни серијал, Радио-телевизија Републике Српске
  ,,Ако те се сјетим једном само“ – филм и књиге: ,,Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост“ и ,,Пут у Свету земљу“.

Причајући о различитим људима која је срела на свом професионалном путу, током кога је стекла и бројна пријатељства, неким интервјуима који су је промијенили, остали да се памте, по којима и њу памте, Мира је покушала да издвоји неке људе, емисије, интервјуе и изразила наду да ће, ако Бог да, једног дана објавити књигу о свом животном путу и позиву коју је започела, али је у писању спречава болест.

Као човјек и новинар Мира Лолић Мочевић је много урадила да свијету укаже на српске жртве које су наш залог за будућност. ,,Ми смо у темељ европске слободе узидали неколико милиона Срба само у 20. вијеку. И то свијет мора да зна“, поручила је једном Мира, али умногоме и била заслужна за то.

Своје утиске из посјета Светој српској земљи Косову и Метохији, када је са екипом телевизије РТРС видјела и записала, сабрала у једну надахнуту, занимљиву и, изнад свега, поучну књигу записа ,,Чувари Космета“, подијелила је и са слушаоцима Светигора.

Разговор са Миром Лолић Мочевић, током којег је говорила и о раду на Телевизији ,,Храм“, а који је водила Слободанка Грдинић, можете послушати на линку: Радио Светигора.

Pin It on Pinterest

Share This