Select Page

Пред нама је поново благословени период свете Четрдесетнице, време за које нас је Црква Христова одредила да се припремимо за достојан дочек Празника над празницима – дивног и светлог Васкрсења Христовог.

У наредним данима и недељама пред нама је поново повољна прилика да се одвојимо од сујете и варљиве славе овог света, да се удубимо у себе и усредсредимо на оно једино што је потребно (Лк. 10, 38-42). „Постимо постом пријатним Господу угодним!“, како нас позива Црква у богослужбеном последовању за даншњи дан. Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, од сваке нечисте помисли, да бисмо обновили свој однос према Богу, према ближњему и према свој творевини. У свом најдубљем смислу, хришћански пост је средство, а не циљ! Велики пост је пут којим ходимо не само у нама посебно одређеним данима током црквене године, већ и кроз читав наш свесни живот, а крајњи циљ овог хода, последња станица овог пута, јесте наша потпуна обнова и преображај – тј. оно о чему говори и Свети апостол Павле када каже: „И не саображавјте се овоме вијеку, него се преображавајте обновљењем ума свога, да искуством познате шта је добра и угодна и савршена воља Божја“ (Рим. 12,2). Пут поста је, дакле, пут преображења ума, који води и до пуноће искуственог богопознања, које на другом месту апостол назива „…јединство вјере и познања Сина Божијега, у човјека савршена, у мјеру раста пуноће Христове“ (Еф. 4,13).

Грех је у нама и свуда око нас. То је оруђе непријатеља људског спасења, али из светог Јеванђеља знамо и најсигурнији начин да га се ослободимо: „А овај се род не изгони осим молитвом и постом“ (Мт. 17,21). Сведочанство о сили и значају поста први нам је дао Сам Господ Исус Христос, који је постио четрдесет дана пре почетка своје службе (Мт. 4,1-11). И зато и ми немамо бољег средства за сопствено очишћење од молитве и поста. Данас, када зло поново тријумфује невиђеном снагом у овом свету, када смо сваког дана сведоци свих могућих манифестација људске грешности, укључујући и најгори од свих грехова – рат и насилно одузимање живота, оно што можемо да урадимо јесте да још више ојачамо нашу личну и заједничку молитву за мир у свету, да покажемо истинску хришћанску љубав, милосрђе и саосећање онима којима је то потребно, да постимо са још већом ревношћу у нади да ће човечанство живети у миру и благодати, уз захвалност његовом Творцу и Промислитељу и на прослављање светог имена Његовог. Нека предстојеће недеље Великог поста буду на духовну корист свих нас, да старимо и да се међусобно усавршавамо у вери и хришћанским врлинама којима ћемо украсити свој живот као Христови ученици. Љубав Божја, Његов мир и Његова велика милост нека буду са свима нама!

Патријарх бугарски Неофит

Извор: Бугарска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This