Select Page

У сирној недељи, 22. фебруара, служена је Света тајна јелеосвећења, у подгоричком Храму Великомученика Ђорђа.

Свету тајну јелеосвећења совршили су протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Луке Павићевића.

За пјевницом одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа.

Након прочитаних јеванђелских зачала и помазивања вјерног народа освећеним јелејем, поучном бесједом сабранима који су испунили порту ове древне светиње се обратио прота Милета Кљајевић:

,,Господ који је ризница и дародавац свих духовних добара, нам све даје за одржавање наших живота, по вољи Божијој, а по ријечима  Светог Серафима Саровског, који нам упућује савјет – неопходно је да се у души хришћана, одржи мир душевни.“

Прота Кљајевић је указао да треба да будемо будни, да бдијемо, стражаримо на вратима свог срца како непомјаник не би убацио сјеме мржње и зависти, да би очували чистоту – јер само чисти срцем Бога могу видјети.

Свети Атанасије Велики нам говори, подсјетио је отац, да душа наша буде непрестано уз Господа, а тијело на земљи, да презиремо све што носи штету души нашој и ако тако будемо радили, примићемо велику награду још овдје на земљи, а у душама царство благодати; јер како је закључио прота без благодати Божије, душа је нијема, нема свјетлости и као таква је у сталном мраку, пуста је и мрачна.

,,Господ је рекао да је Царство Божије унутра у нама. Заиста вам кажем – ако се не повратите као дјеца, нећете ући у Царство небеско! Запитајмо се у чему је предност дјеце, над одраслима? Њихова предност је у вјери, праштању, незлопамтљивости, послушању, смирењу“, појаснио је прота, додавши да се она брзо срде, али још брже праштају.

Тако и Бог од нас тражи, безусловну вјеру, неограничену послушност, праштање увреда, незлобивост, не враћање зла за зло… Те преко Свете тајне јелеосвећења помаже да се ослободимо рђавих навика и постанемо као дјеца и поново родимо.

Прота Кљајевић је пожелио на крају свога обраћања да Господ благослови све нас, буде милостив, да опрости сагрешења – како би приносили молитве Господу, да се припремимо за почетак Великога поста, да га испостимо како је правилно, да очистимо своја срца и унесемо Њега у себе.

Потом су верни пришли седми пут да се помажу освећеним јелејем и том приликом су целивали Свето јеванђеље и честице мошитју које постоје при овом Светом храм: Св. мученике Босиљке Пасијанске, Св. Стефана Троношкога и Св. Великомученика Ђорђа.

Елза Бибић

Фото / Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This