Select Page

По благослову Његовог преосвештенства Епископа будимског г. Лукијана, секретар Епархије будимске протосинђел Варнава Кнежевић у уторак, 21. фебруара 2023. године, састао се у манастиру Успења Пресвете Богородице у Српском Ковину са Пирошком Фодор, стручњаком за рестаурацију икона и других музејских експоната, са којом је Музеј Епархије будимске договорио сарадњу по питању рестаурације више експоната Ризнице манастира Српског Ковина.

Средства за овај посао на пољу рестаурације и конзервације српског културног и историјског блага обезбеђена су посредством Самоуправе Срба у Мађарској и залагањем српског посланика у мађарском Парламенту г. Љубомира Алексов.

На овај начин се подстиче рад локалних стручњака с обзиром да је госпођа Фодор из Српског Ковина, а иначе је доказани стручњак у овој области.

Такође, договорене су програмске активности током летњег периода по питању презентације експоната који су тренутно у процесу рестаурације, а било је речи и о стручној помоћи гђе Фодор приликом предстојећих активности које Музеј Епархије будимске планира у сарадњи  са Философским факултетом (Историја уметности) Универзитета у Београду. Активности у вези са летњим програмима који се планирају у манастиру Српском Ковину поверене су ђакону Стефану Милисавићу.

Извор: Епархија будимска – ФБ

 

Pin It on Pinterest

Share This