Izaberite stranicu

Епархија милешевска покренула је иницијативу да се плато испред пријепољског Дома културе назове по Светом Сави, а да се главна пријепољска улица која носи име Валтерова преименује у Улицу Светог краља Владислава.

О овој иницијатива јуче се разговарало на сједници Општинског вијећа, уз закључак да ће наредних дана бити образована комисија у коју ће бити укључени сви вјерски и политички актери, ради доношења коначне одлуке.

Поменути плато од 1995. године краси споменик „Светитељ Сава”, рад познатог српског вајара Миодрага Живковића. Ову скулптуру од бијелог венчачког мермера народ је назвао „Бели Сава”.

Свети краљ Владислав је ктитор манастира Милешеве, древне немањићке задужбине из XIII вијека, а Епархија милешевска га прославља и као свога небеског покровитеља.

У хијерархији српских манастира Милешева је имала статус ставропигијалног манастира и заузимала је друго мјесто, одмах након Студенице.

Мошти Светог Саве почивале су у припрати ове светиње све до 1594. године, када су их Турци приликом освајања пренели на Врачар и спалили.

О. Б.

Фото: foruminfo.rs

 

Pin It on Pinterest

Share This