Select Page

Овогодишње редовно сабрање свештенства Епархије аустријско-швајцарске, предвођеног Епископом Андрејем, започето јуче, 20. фебруара, молитвеним сабрањем у Храму Светог Саве на Врачару, које је својим присуством и речју поуке благословио Његова светост Патријарх српски г. Порфирије, настављено је у вечерњим сатима у манастиру Студеница и трајаће до 23. фебруара.

Игуман студенички архимандрит Тихон дочекао је свештенство Епархије аустријско-швајцарске пожелевши им успешан рад и пријатан боравак у манастиру, стављајући, с благословом надлежног Епископа жичког г. Јустина, на располагање све постојеће капацитете за успешно и неометано одвијање планираног догађаја.

Већ од јутарњих сати свештенство је имало прилику да се укључи у манастирско богослужење и учествује на јутарњем и Литургији ове свештене обитељи, која броји осам стотина и тридесет година непрекидног рада и служења. Свети Сава је у ову обитељ пренео светогорско молитвено правило и одатле га раширио и по другим српским крајевима, манастирима  и епархијама, модификујући га и прилагођавајући после својих посета Цариграду, а потом и Јерусалиму, најпре у оближњој Жичи, али и по другим местима, одвећ као Архиепископ.

Управо на ту тему богослужењa, на основу извора светосавског наслеђа наше помесне Цркве, говорио је професор литургике Православног богословског факултета, јереј Србољуб Убипариповић. Рад семинара отпочео је појањем литијске стихире Свете Педесетнице: „Свети Дух, све дарује“…

Предавање професора Убипариповића под називом: „Богослужбени живот Цркве према Светом Сави у светлу савремених изазова“, било је исцрпно и свеобухватно, светоотачки утемељено, и надасве инспиративно. Стога је отворило низ питања из богослужбене и светотајинске праксе, на која је професор стрпљиво, али и одговорно и одсечно, одговарао трудећи се да изнијансира непогрешиве критеријуме Предања у служењу и пракси Цркве, насупрот субјективним осјећајима или повођењем за тренутачним трендовима којих је бивало у свим временима. Низале су се теме Проскомидије, Евхаристијског поста, (не)изостављања појединих јектенија и прозби Цркве за оглашене, питање времена служење Литургија са вечерњим службама, богослужбеног става, стајања, као и евентуалног седења на службама… У дискусији је узео учешћа велики број свештеника, као и сам домаћин игуман Тихон.

По завршетку овог дивног предавања, благодарност свештенства оцу и професору Србољубу Убипариповићу изразио је бираним речима секретар Владике Андреја прота Филип Милуновић из епархијског организационог одбора, позвавши заједно са  игуманом све на краћи обилазак манастира и детаљније упознавање са његовим скривеним ризницама.

Г. Г.

Извор: Eпархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This