Select Page

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у част блаженопочившег академика Димитрија Стефановића 16. фебруара 2023. године започео је рад Епархијског центра за истраживање духовне музике одржавањем интензивних курсева за појце и диригенте Епархије аустријско-швајцарске и готију из матице.

Први дан сусрета отпочео је светом Литургијом којим је, у присуству епископа Андреја, началствовао протојереј Ђорђе Пантелић уз саслужење ђакона Драгана Керчуља. Учесници центра су узели учешћа за певницом.

Пре почетка радионица све присутне срдачно је поздравио домаћин скупа, владика Андреј. Током дана сви учесници су интензивно вежбали и дискутовали до вечерњег богослужења, које је својим благољепијем украсило појање свих учесника Сусрета. Старешина храма, протојереј Филип Милуновић, након службе је изнео, у част великог сабрања, на целивање мошти Светог владике Николаја Српског и Охридског. Уследила је заједничка вечера, а потом су се наставиле радионице до касних вечерњих сати. Сусретима се одазвао велики број заинтересованих појаца, међу којима су многи који су допутовали из различитих делова Епархије аустријско-швајцарске и из матице.

У оквиру Сусрета одржавају се радионице хорског и певничког појања и усавршавања вокалне технике, духовна предавања у току којих се прецизно тумачи литургијски текст ради што бољег разумевања при појању, као и разговори на тему духовног узрастања појаца. Предавања и радионице одржавају врсни предавачи, професори и диригенти, који су за ову прилику допутовали у Беч у циљу преношења својих стечених знања и дугогодишњег искуства на појце широм Епархије.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This