Select Page

Осам година након што је положен камен темељац, храм Свете Софије –  Премудрости Божије у Варшави је коначно завршен, а велико освећење биће обављено у мају.

Његово блаженство Митрополит варшавски и целе Пољске г. Сава саопштио је радосну вест верницима Пољске цркве у петак, захваливши им на финансијској, физичкој и молитвеној подршци током изградње храма. Саборни храм је подигнут у част погинулих у Варшавском устанку и радним логорима у Првом и Другом светском рату, као и прогнаних, па ће се у храму узносити молитве за покој њихових душа, да би се, како је нагласио Митрополит Сава, сви сетили њихових страдања.

Митрополит варшавски и целе Пољске Сава позива све архијереје, свештенство, монаштво и верни народ Пољске цркве да у недељу 14. маја присуствују дуго очекиваном освећењу Саборног храма.

Света Софија, пројектована по узору на храм Свете Софије у Константинопољу, прва је православна црква подигнута у Варшави након сто година, и једна од неколико активних православних парохија у пољској престоници.

У Варшави има око 30-40.000 православних верника, који су до сада имали само две активне цркве: Саборну цркву Свете Марије Магдалине, подигнуту 1867–1869, и цркву Светог Јована Лествичника, подигнуту 1905. године. Почетком 20. века у пољској престоници постојало је неколико десетина православних храмова, али је већина њих порушена 1920-их година.

Извор: Оrthochristian

Pin It on Pinterest

Share This